Loading...

Sukulent Bakımı Püf Noktaları ve Bakım Hataları

Sukulent bakımı püf noktaları

Bitki bakımında yapılması gerekenlerden sıkça bahsedilse de nelerin yapılmaması gerektiği hakkında pek fazla bilgiye ulaşamıyoruz. Yüzlerce çeşidi, nefis renk tonlarıyla sukulent türleri neredeyse her ortama uyum sağlayan bitkilerdir. Sukulent bakımı püf noktaları konusunda dikkatli davrandığımızda bu güzellikler yıllarca bize eşlik edecektir. Bu yazıda bakım konusunda en çok yapılan hatalara bakacağız.

Zahmetsiz ve dekoratif olmasıyla birçoğumuzun evinde ve ofisinde bulundurmak istediği sukulentlerin bakımında bitkiye zarar verecek hatalardan kaçınarak uzun süre bu güzellikleri yaşam alanınızda misafir edebilirsiniz. Peki nedir bu sukulent bakımı püf noktaları ve hataları? Birlikte inceleyelim.

Yanlış Saksı Seçimi

Sukulentleri pek çok farklı boyut ve yapıdaki saksıda hatta saksı olmayan objelerde yetiştirmeniz mümkün. Ancak sukulent bakımı püf noktaları arasında doğru saksı büyüklüğü önem taşır. Sukulentin büyüklüğüne uygun bir saksı seçmek gerekir. Ne büyük, ne küçük… Gereğinden büyük ve derin saksılar kullanırsanız bitkiniz mutsuz olabilir. Bitkinin boyundan bir boy büyük saksı kullanmanız yeterli olacaktır.

Altında delik olmayan saksı veya objeleri kullanacaksanız bitkiyi dikmeden önce mutlaka drenaj yapmalısınız. Böylece fazla su bitki köklerine zarar vermeyecektir. Drenaj saksının içine katmanlar halinde uygulanan işlemlerdir. Detaylı bilgi için aşağıda bağlantısını verdiğimiz yazıya ve videolar için Instagram hesabına göz atabilirsiniz:

Drenaj nasıl yapılır?

Drenaj Videoları

Fazla Sulamak -Sukulent bakımı püf noktaları arasında en sık yapılan hata

Sukulent bakımı püf noktaları ve bakım hataları

Sukulentler suyu içinde depolayan bitkiler olduğu için onu fazla sulamak en büyük bakım hatalarından biridir. Sukulentler sulamayı unutursanız bir süre dayanacaktır. Ancak ihtiyacından çok su vermek köklerinin çürümesine sebep olacaktır. Dolayısıyla sukulent bakımı püf noktaları arasında doğru sulama önem taşır.

Sukulentinizi ne zaman sulamanız gerektiğini bilmiyorsanız parmak testi yapmanızı öneririz. Parmağınızı saksı toprağına 2-3 santimetre batırıp kuruluğunu test edebilirsiniz. Parmağınızda hiç nemlilik hissetmiyorsanız su verme zamanı geldi demektir. Yani sukulent toprağı tamamen kuruyunca sulanmalıdır. Buradaki en önemli nokta toprağın üst kuruluğuna aldanmamanızdır. Kuruluk kontrolü yaptığınız takdirde sulamada problem yaşamazsınız.

İhtiyaçları Farklı Olan Türleri Aynı Saksıya Dikmek

Sukulent yüzlerce türe sahiptir. Her sukulent çeşidinin kendine göre su, besin ve ışık ihtiyacı bulunur. Kimi bol su sever kimi az, kimi daha fazla güneş ışığına ihtiyaç duyar kimi az ışıkla hayatını sürdürür. Bu nedenle ihtiyaçları farklı olan türleri aynı saksıya dikmemek gerekir. Ancak su, besin ve ışık gereksinimleri birbirine benzeyen sukulent türleri aynı saksıda, bir arada gayet mutlu yaşayabilir. Bu sebeple yetiştirdiğiniz türün bakım şartlarını bilmelisiniz.

Sulamayı Unutmak

Sulamayı unuttuğunuzda gövde ve yapraklarında depoladığı suyu kullanan sukulentin fazla sulanmaması gerektiğinden bahsemiştik. Eminim siz unutmazsınız ama su vermeyi çok uzun süre ihmal ettiğinizde zarar görebilir. En iyisi doğru su vermektir.

Peki ne kadar su vermeli? Bu konuda belirli bir miktardan söz edilemez. Sukulentinizin cinsi, büyüklüğü, toprak özellikleri, ortam sıcaklığı, mevsim şartları, ortamdaki nem miktarı, aldığı ışık miktarı gibi pek çok faktör sulama miktarı ve sıklığı üzerinde etkilidir. Sukulentinizin toprağına parmağınızı sokarak tamamen kuru olduğundan emin olunca su verebilirsiniz.

Yanlış Toprak Tercihi

Sukulent bakımı püf noktaları nelerdir?

Sukulent bakımında sık yapılan hatalardan biri de toprak seçimidir. Sukulent için süzek toprak kullanmak en verimli sonucu almanızı sağlar. Ponza taşı, kuvars kumu gibi ürünlerin karıştırıldığı özel sukulent topraklarından tercih etmeniz, bitkinizin ömrünü uzatacaktır.

Direkt Gelen Öğlen Güneşi

Havaların ısınmasıyla bitkilerinizi balkona, terasa veya pencere kenarlarına çıkararak güneş ışığından yararlanmalarını isteyebilirsiniz. Fakat bunu yaparken sukulentlerinizin stres yaşamasına sebep olabilirsiniz! Loş ev ortamından ani bir şekilde fazla ışığa çıkması sukulentlerin strese girmesine neden olur. Tıpkı diğer bitkiler gibi… Bunun yerine kademeli olarak loştan aydınlığa almanız yararlı olacaktır. Ayrıca yazın doğrudan gelen güneş ışıkları sukulenti mutsuz eder. Bu püf noktalarına dikkat etmek bu muhteşem bitkilerin stressiz bir şekilde ışıkta büyüme evresine geçmesine imkan tanır.

Pastel renkleriyle dekorasyonunuza canlılık katarken doğanın huzurunu yaşam alanınıza taşıyan sukulentlerin bakımı aslında oldukça kolaydır. Saydığımız hataları yapmamaya dikkat ederek ve en önemlisi bu muhteşem bitkilerin bakımını yapmaktan keyif alarak onun sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz.

Bunları da beğenebilirsiniz