Loading...

Bitki Bakımı İle İlgili Uygulaması Basit 7 İpucu

ABD’deki popüler aile dergisi Reader’s Digest’in Zaman Kazandıran Fikirler diye çevirebileceğimiz kitabında bitki bakımı ile ilgili verilen bazı ipuçları bana ilginç geldi.

1- Bitkilerinize Kitap, Gazete Okuyun

Bitki bakımı konusunda ilginç bir ipucu bu… Dinlediğim müziklerin bitkilerime de iyi geldiğine inanırım. Ama sesli olarak bir şeyler okumanın şu faydaları sağlayacağını hiç düşünmemiştim.  

Bitki bakımı konusunda ipuçları

Bunun iki faydası var.  

Birincisi; okurken verdiğimiz nefesle ortama salınan karbondioksit, gaz döngüsünü destekliyor.

İkincisi; okumak için açtığımız ışıktan bitkiler de nasipleniyor.

Ben de sanmıştım ki ruhsal bir sebebi var.

2- Yerlerini Çok Sık Değiştirmeyin

Bitki yerini sevmezse yaprak döküyor veya sarartıyor. Böyle bir durum yoksa bu güzellerin huzurunu niye bozalım ki?

Ayrıca sık yer değişimi, bitkiyi hastalıklara meyilli yapıyor.

3- Işığı İyi Ayarlamalı

Doğru ışık, bitki bakımı için olmazsa olmazdır

Bitki bakımının altın kuralı doğru ışık. Saksıların olduğu pencereler güneye bakıyorsa o zaman keskin ve bol gün ışığı gelecek demektir.

Birçok bitki direkt gelen öğlen güneşini sevmez. O zaman başka yönlere koyarak onları rahatlatmak lazım. Her gün veya iki günde bir olduğu yerde yönünü değiştirmek de iyi fikir.

Yaprağı parlak yeşil olanlar güneşi daha çok sever.

4- Bitkileri Pişirmeyin

İdeal sıcaklığın 12-21 derece olduğu söyleniyor.

5- Tatilde Bitki Bakımı Ne Olacak?

Tatil planı yapmak iyi hoş da, çiçeklerinize kim bakacak? Eğer 3-4 günlüğüne gidecekseniz çiçeklerin su ihtiyacına göre hazırlık yapmalı.

Tatile gittiğinizde bitki bakımı işinden kim sorumlu olacak

Mesela aloe vera normalde çok su istemiyor ama sıcak havada kurumaya meyilli. Saksıyı içi su dolu bir kaseye oturtun. Ben geçenlerde öyle yaptım. Döndüğümde gayet iyi durumdaydılar, alttaki kâseden ihtiyacı kadarını çekmiş kuzularım.

Reader’s Digest’in önerisi ise mutfak lavabosunun içine havlu koyup, saksıları altında tabak olmadan havlunun üstüne koymak… Sonra da musluğu havluya damlatacak kadar azıcık açmak… Siz yokken böyle damlayacak. Musluğun açık kalması güvenli olur mu, bilemedim şimdi.

6- Makinayla Nemlendirin

Bitkinin olduğu ortama soğuk buhar makinasıyla ortamlarını nemlendirmenin daha iyi etkili olduğu söyleniyor. Makinayla nemlendirecekseniz de sulama kuralı geçerli: Günün en sıcak saatlerinde nemlendirme-sulama yapılmayacak. Bence en iyisi sabah kahvesinden önce bu güzelliklere su vermek…

7- Kafadan Çekmeyin

Saksıdan çıkarmak için bitkinizi asla kafasından tutup çekmeyin. Onun yerine, toprağını sulayın; bir mutfak bıçağını saksı ile toprak arasında dolaştırın. Böylece bitki gevşeyecek ve daha kolay çıkacak.

Başka hiçbir şey olmuyorsa çözüm, toprak saksıyı çekiç kullanarak hafif darbelerle kırmak.

Bitki bakımı önerileri
Çiçeği saksıdan çıkarmak için son çare…

Saksı Çiçekleri Bakımında Sık Karşılaştığımız 7 Sorun ve Çözümü

Bunları da beğenebilirsiniz