Doğanın sıcaklığını ve güzelliklerini eve taşımanın en keyifli ve pratik yolu bitki yetiştirmek. Ev bitkileri arasında sukulent, birbirinden ilginç görünüme sahip türleri ve bakımı kolay olmasıyla öne çıkıyor. Evde sukulent bakımı, doğru bilgi ve özenle yapıldığında, emin olun size çok kolay ve keyifli gelecek. Zaten sukulent neredeyse kendi kendine bakıyor diyebilirim! İşte evde sukulent bakımı ve sukulentle ilgili bilmeniz gereken her şey.
Sukulent, su depolama yetenekleri yüksek olan harika bitkilerdir. Bu özellikleri sayesinde kurak bölgelerde hayatta kalabilirler. Sukulent sadece çöl gibi kurak iklimde değil dağlık bölgelerde, ormanda ve kıyılarda da yetişir. Sukulentin yaprakları, gövdeleri veya kökleri su depolayarak uzun süreli susuzluk dönemlerini atlatmalarını sağlar. “Sukulent” terimi, bitkilerin su depolama yeteneğini ifade eder ve Latince “sucus” kelimesinden türetilmiştir.
Sukulent Bakımı : Sukulent Neyi Sever?
Binlerce türe sahip sukulent, farklı boyut, şekil ve renkte olabilir. Sukulenti muhteşem yapan da bu zenginliktir. Yaprakları genellikle etli ve su doludur. Bu nedenle sık sulama gerektirmez. Çoğu sukulent türü kuru toprak sever. Bitkinize su vermeden önce parmağınızı 3-4 cm. kadar toprağa batırıp kuruluk durumunu kontrol edin. Eğer parmağınız nemi hissediyorsa henüz su vermeye gerek yoktur. Toprağın kurumasını bekleyin.

Sukulenti koyduğunuz saksı delikli olmalı. Eğer saksının altında delik yoksa saksı toprağına drenaj uygulayarak suyun köklerden aşağı tahliye olmasını sağlamalısınız. Drenaj nasıl yapılır? Burada.
Çoğu sukulent türü sıcak ve kurak iklim severken, bazıları soğuğa karşı dayanıklıdır. Evde yetiştireceğiniz sukulentin hangi koşullara uygun olduğunu önden öğrenmelisiniz. Sukulent, kışın genellikle uykuya geçecek, baharla birlikte uyanıp büyümeye devam edecektir.
Sukulentle ilgili bir tartışma konusu sukulentin kaktüsle karıştırılmasıdır. Doğrusu kaktüs sukulent ailesi içinde yer alan bir bitkidir. Yani kaktüs bir sukulent türüdür.
Sukulent Çeşitleri ve Popüler Sukulent İsimleri
Evde sukulent yetiştirmeye başlamadan önce, farklı türleri ve özellikleri hakkında bilgi edinmeniz sukulent türlerini tanımanıza yardımcı olacaktır. İşte en çok yetiştirilen sukulent çeşitleri listesi.
Echeveria ‘Perle von Nurnberg’

Renk geçişleriyle harika güzellikte bir sukulent türüdür. Düşük ışıkta grimsi dururken parlak gün ışığında pastel pembe/morumsu görünür. Parlak ışık sever. Az su ister.
Crassula Ovata

Etli, oval yaprakları olan bu bitkiyi para bitkisi olarak biliriz. Odunsu gövdesi bulunur. Yavaş büyüyen bir bitkidir. Ancak evcil hayvanlar için zararlı olacağından onlardan uzak tutmalısınız. Direkt güneş ışığından uzak, yarı gölge sever.
Sedum Morganianum

Eşek kuyruğu da denilen bu sukulent türü, gri-yeşil minik taneleri ve sarkan yapısıyla raflrada çok şık durur. Taneleri yerinden çıkabileceğinden, taşırken ve bakım yaparken hassas davranmanız gerekir. Az su ister ve yarı gölgeli ortamı sever.
Aloe Vera

Jelimsi özünü birtakım işlemlerden sonra (direkt değil!) cilt bakımında kullandığımız aloe vera dayanıklı bir sukulent çeşididir. Yaprakları hızla çoğalır. Evcil hayvanların çiğnemesi sakıncalıdır. Aydınlık ortamları sever. Direkt güneş ışığından uzak tutmanızda fayda var.
Schlumbergera x Buckleyi

Yılbaşı kaktüsü olarak bildiğimiz bu sukulent türü, sarkan yapısı, kenarları kesik gibi duran yaprakları, canlı renklerde çiçekleri ile kış mevsimini güzelleştirir. Nemli toprakta, yarı gölgeli ortamda mutlu olur.
Kalanchoe Blossfeldiana

Birbirine bitişik, nefis çiçekleri onun popüler bir sukulent olmasının sebebidir. Gerçekten de çiçeklenme döneminde göz alıcıdır. Güneş ışığını sever. Onu çiğneyen evcil hayvanlar için toksik etki yaratabilir. Az su ister.
Dracaena Trifasciata

Bizde bilinen adıyla paşa kılıcı veya kılıç bitkisi. Yavaş ve emin adımlarla büyür. Dolaylı güneş ışığı alan bir yere koymalısınız. Yalnız dikkat; evcil hayvanlardan uzakta durmalı.
Haworthia Fasciata

Zebra kaktüs, yatay beyaz çizgileriyle tıpkı bir zebrayı andırır. Güneş alan bir pencerenin kenarına yerleştirebilirsiniz. Kendisi minyon bir bitkidir. Fazla su da istemez.
Lithops Spp.

Birçok alt türe sahip canlı taş bitkisi, yavaş büyüyen bir sukulenttir. Bol güneş ışığı ve geçirgen toprak ister. Fotoğraftan da anlayacağınız gibi pastel tonlarda, değişik bir güzelliğe sahiptir. Birçok sukulentte olduğu gibi, toprağı iyice kurumadan su vermekten kaçının.
Sempervivum Tectorum

Bu tür, farklı iklim koşullarında hayatta kalabilen, dolayısıyla en dayanıklı sukulent türlerinden biridir. Bol güneş ışığı gören bir yerde, geçirgen toprakta mutlu olacaktır. Birçok sukulent türü gibi gereğinden fazla su köklerini çürütebilir.
Euphorbia Trigona

Afrika süt ağacı olarak Türkçeye çevirdiğimiz bu tür, gövdesinin içindeki özsudan ötürü bu ismi almıştır. Yalnız özsuyu canlılar için zararlı olabilir. Ayrıca yarı gölge bir ortam ve geçirgen bir toprakta yetiştirmeniz gerekir.
Mammillaria Crinita

Yüzeyini kaplayan minik dikenleriyle bu kaktüs türü, fazla büyümez. Güneş ışığı alan bir yerde, az su ile mutlu olur. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, pembe ufak çiçekleri gözümüzü şenlendirir.
Beaucarnea Recurvata

Saça benzeyen ince, kıvrık yapraklarıyla çok hoş bir ev bitkisidir. Kalın gövdesi ile minyatür bir ağaca benzer. Dayanıklı bir türdür. Onu birazcık ihmal etseniz de hayatta kalmaya devam edecektir. Özellikle parlak ışık alan bir yerde olmayı sever. Su verme zamanının gelip gelmediğini anlamak için yukarıda bahsettiğimiz parmak testini yapmanızı öneririm.
Sukulent Bakımı Püf Noktaları
Sukulent bakımı bazı temel prensiplere dayanır. Doğru sulama, ışık düzenlemesi ve toprak seçimi sukulentlerin sağlıklı büyümesini sağlar.
1- Sukulentinizi sadece ihtiyacı kadar sulayın.
Sukulentler suyu depolama yetenekleri sayesinde sık sulama gerektirmez. Toprak tamamen kuruduktan sonra su vermelisiniz.
2- Sukulentinizin toprağı geçirgen olmalı.

Sukulentler için iyi drenaj sağlayan bir toprak karışımı kullanmanız gerekir. Özellikle perlit, vermikülit ve zengin toprak karışımını öneririm.
3- Sukulenti evde güneş alan bir yere koyun.
Sukulent genellikle aydınlık ortam ve dolaylı ışık sever. Özellikle yazın doğrudan gelen güneş ışığından uzak tutmalısınız.
4- Sukulent saksısını arada bir çevirin.
Saksıyı gün içinde ara ara çevirin. Böylece güneşten eşit faydalanacaktır.
5- Sukulenti fazla soğuğa maruz bırakmayın.
Genelde 18-24°C arasındaki sıcaklıklar sukulentler için idealdir. Bu sebeple soğuk havalarda korumak gerekir. Kışın çoğu uykuya yatar. Yani büyümesini durdurur.
6- Böceklere dikkat edin.
Evdeki sukulentlere bazen böcekler dadanabilir. Bu nedenle bakım yaparken yaprakların altlarını kontrol etmeniz önemlidir. Sulandırılmış arap sabunu gibi solüsyonlarla bu sorunu giderebilirsiniz.
Sukulent çoğaltma nasıl olur?

Sukulentinizi çoğaltmak, yeni bitkiler elde etmenin keyifli bir yoludur. En yaygın yöntem yapraktan çoğaltmadır. Bunun için izlenecek adımlar:
- Önce sağlıklı bir yaprağı nazikçe koparın.
- Yaprağın kesildiği yerin iyice kurumasını bekleyin. 3-4 gün sürebilir.
- Daha sonra yaprağı veya yaprakları toprağa koyun
- Toprağı nazikçe nemlendirin.
- Yavru vermesini bekleyin.
- Yavrular büyüdüğünde bu minikleri saksıya dikin.
Bu rehberdeki bilgileri kullanarak, evinizde ve çalışma ortamlarınızda sağlıklı ve güzel sukulentler yetiştirebilirsiniz. Sukulentlerinizle keyifli günler!