Saksı drenajı nasıl yapılır? Drenaj nedir? Altında delik olmayan objelerde bitki yetiştirmemize imkan veren drenaj hakkında bilmek istedikleriniz bu yazıda…
Sevdiğiniz bir objeyi saksı olarak kullanmak istiyorsunuz fakat altında delik yok; açma imkanı da bulunmuyor. Vazgeçmenize gerek yok çünkü iyi bir drenaj uygulaması ile deliksiz bir saksıda da bitki yetiştirmek mümkün.
Drenaj nedir?
Drenaj, saksının altında fazla su birikmemesi ve dolayısıyla bitki köklerinin zarar görmemesi için uyguladığımız bir yöntemdir. Bitki dikmeden önce saksının dibine katmanlar halinde malzemeleri koyarak yaparız. Bu malzemeler sayesinde suyun dipte birikmesini ve dolayısıyla topraktan aşağı süzülmesini sağlamış oluruz.
Saksı drenajı nasıl yapılır?
Saksı içinde bitki alırken altına mutlaka bakmamız gerekir. Delikleri var mı? Eğer delik yoksa siz her su verdiğinizde fazlası kök kısmında kalacak ve zaman içinde kök çürüyecektir. Dolayısıyla bitkinin ömrü fazla uzun olmayacaktır. Eğer satın aldığımız saksıda delikler yoksa bitkiyi içinden çıkarıp içinde drenaj olup olmadığını kontrol etmek, eğer yoksa -ki büyük ihtimalle yapılmamıştır- bizim drenaj uygulamasını yapmamız gerekecektir.
Altında delik olmayan eski veya antika objeleri saksı olarak kullanmayı çok severim. Bu obje kimi zaman porselen bir çaydanlık, seramikten bir sütlük, bazen demir bir ütü, bazen de bakırdan şık bir obje olabiliyor. Emaye, cam, pirinç, terakota gibi saksılar da var. Bir Tohumla Başlar Hayat tasarımlarının büyük çoğunluğunda drenaj uyguluyorum. Böylece su drenaj katmanlarına doğru süzülebiliyor, hava boşlukları sayesinde kökler nefes alıyor.
Saksı drenajı nedir? Nasıl uyguluyorum? Videolarıma Instagram’da göz atabilirsiniz. Drenaj uygulamasının adımlarını da yazılı olarak aşağıda bulacaksınız.
Objenin dibine sırayla koyduğum malzemeler:
- Hidrokültür (Bitkinin besin ve suya ulaşmasını kolaylaştırıyor)
- Objenin içine uygun ölçüde kestiğimiz elyaf
- Aktif karbon (Kömür. Küf ve bakteri oluşumunu önleyerek bitkimizi koruyor)
- Besleyici ve geçirgen toprak karışımı (Kökleri iyice kapatacak miktarda)
Objenin dibine hidrokültür, daha sonra elyaf parçası, aktif karbon ve en üste besleyici toprak karışımını koyduktan sonra bitkimizi ekiyoruz. Ardından biraz toprak ilavesi yapıyoruz. Can suyunu da verdik mi, drenaj işlemi tamamdır.
Besleyici toprak karışımında neler var?
1-Torf (Mineral zengini. Nem dengesini düzenliyor)
2-Perlit
3-Vermikülit (Perlit ile birlikte mineralleri sayesinde toprağın hava alma kapasitesini ve su drenajını artırıyor)
4-Cocopeat (Hindistan cevizi kabuğunun liflerinden elde edilen bu doğal malzeme bitkinin köklenip büyümesine yardım ediyor)
Bu saydığım malzemeler topraksız tarımda da bitkinin rahat yetişmesine yardım etmesi için kullanılıyor. Malzemelerin tümünü internette bulabilirsiniz.
Bu yazıya göz atmak ister misiniz? Eski malzemelerden ileri dönüşüm