Loading...

En Popüler Kaktüs Çeşitleri

En popüler kaktüs çeşitleri

Bakımı kolay, dayanıklı ve dekoratif! Yaşadığımız alanlarda en çok tercih edilen bitkiler arasında olan kaktüsler farklı türleri ile bizi cezbediyor. İşte en popüler kaktüs çeşitleri listesi…

Dünyada yaklaşık iki bin türe sahip kaktüsün (cactaceae) iç mekanda da kolayca yetişebilen birçok çeşidi bulunuyor. Hepsi birer sukulent olan kaktüsleri evde yetiştirmek için bitki bakımında deneyimli olmanıza gerek yok. Çünkü zahmetsizce büyüyorlar. Evde yetiştirilen en popüler kaktüs çeşitleri.

  1. Ay Kaktüsü
  2. Tavşan Kulağı Kaktüs
  3. Yıldız Kaktüs
  4. Zebra Kaktüs
  5. Sıçan Kuyruğu Kaktüsü
  6. Yılbaşı Kaktüsü – Noel Kaktüsü
  7. Fıçı Kaktüs -Varil Kaktüs – Altın Fıçı Kaktüs

Evde kaktüs yetiştirmeyi bu kadar popüler kılan nedir? Bakımının kolay olması, birçok türünün az ışıkla yetinmesi, uygun fiyatlı olması, dekoratif olması, kolayca çoğaltılabilmesi, minik saksılarda yetişebilmesi ve yer kaplamaması… Evde ve iş yerinde ortama yeşil bir dokunuş katmak için kaktüsten daha idealini bulabilir miyiz? Elbette hayır! Şimdi gelelim en yaygın kaktüs çeşitleri listemize.

Dünyada En Popüler Kaktüs Çeşitleri

Ay Kaktüsü (Gymnocalycium mihanovichii)

En popüler kaktüs çeşitleri içinde yer alan ay kaktüsü ılık ve kuru ortamlarda yetişen hibrit bir bitkidir. Parlak kırmızı dışında ona farklı renklerde de rastlayabiliriz. Ay kaktüsünü yuvarlak şekli ve canlı renklerinden ötürü kolayca tanıyacaksınız. İlginç bir bilgi; ay kaktüsü klorofil üretemez, fotosentez yapamaz. Bu nedenle başka bir bitki üzerine aşılanır ve ihtiyaçlarını bu bitkiden karşılayarak yaşamını sürdürür.

Ay Kaktüsü Bakımı

Ay kaktüsünü bulunduğunuz mekanın ılık, kuru ve güneşli bir yerine yerleştirebilirsiniz, orada mutlu olacaktır. Güneşin doğrudan ve dik olarak kaktüsün üzerine gelmemesine dikkat edin. Direkt güneş ışığından birçok bitkide olduğu gibi ay kaktüsü de zarar görebilir. Özellikle yazın öğlen güneşi… Ay kaktüsü kışın açık havada (balkon, teras, bahçe) tutulmamalı veya aşırı soğuktan korumak için üzerini koruyucu bir örtü ile kapatalım. Kaktüs çeşitleri arasında bakımı en kolay olanlardan ay kaktüsünin su ihtiyacı azdır. Parmağınızı toprağa 2-3 santimetre batırdığınızda tamamen kuru olduğunu hissediyorsanız ancak o zaman su vermelisiniz. Kaktüs yetişkin olunca su ihtiyacı daha da azalacaktır. Son olarak ay kaktüsünün toprağı geçirgen toprak olmalı, saksının altı ise delik olmalı. Eğer delik yoksa drenaj yaptığımız bir saksı tercih etmemiz gerekir ki suyun köklerden aşağı süzülmesini sağlayalım.

Tavşan Kulağı Kaktüs (Opuntia microdasys)

Bolca ışık alan, kuru bir ortamınız varsa tavşan kulağı kaktüsü yetiştirmek için uygun ortamınız var demektir. Güneşli ve yarı gölge yerleri seven bu kaktüs, aslen Meksikalıdır. Uzaktan dikensizmiş gibi görünür fakat dokununca minik dikenlerini hissedersiniz. Bu nedenle saksı, toprak değişiminde bahçıvan eldiveni giymeniz gerekir. Aksi takdirde elinize batan dikenleri cımbızla tek tek çıkartmak zorunda kalabilirsiniz!

Tavşan Kulağı Kaktüs Bakımı

Öncelikle bitkinin boyuna uygun bir saksı seçmeli. Saksının altında delikler yoksa çakıl taşı, lav taşı vs ile drenaj yapabilirsiniz. Böylece fazla su köklerden aşağı akabilecektir. Toprak olarak kaktüsler için hazırlanan karışım toprak tercih etmelisiniz.

Sulama konusuna gelince; toprağı iyice kuruyana kadar su vermemek gerek. Bunun için de her zaman söylediğimiz parmak kontrolünü yapabilirsiniz. Yani toprağa 2-3 santimetre parmağınızı batırdığınızda nem hissediyorsanız sulama zamanına daha var demektir.

Yıldız Kaktüs (Astrophytum Ornatum)

Dünyada sayıları azalan yıldız kaktüs, nefis çiçekleri ve yıldız görünümüyle kendine has bir güzelliğe sahiptir. Üzerinde minik noktalar yer alır. Bütün dünyada en popüler kaktüs türleri arasındadır. Bu özel bitkinin anavatanı Kuzey Amerika’dır. Ancak Meksika ve ABD’nin Teksas gibi bazı bölgelerinde de görülür. Bu ilginç güzellik mart ve mayıs arasında çiçek açabilir.

Yıldız Kaktüs Bakımı

Yıldız biçimli bu tür, geçirgen kaktüs toprağında yetişir. Bol güneş ışığını sevdiği için direkt ışık gören pencere kenarına yerleştirmeniz iyi olacaktır. Büyüme zamanında ortalama ayda bir kere su vermek yeterli olabilir. Ayrıca arada bitki besini vermeniz onu güçlendirecektir. Yıldız kaktüsün tam bir çöl bitkisi olduğunu hatırlatalım. Kuru ve sıcak ortam ister.

Zebra Kaktüs (Haworthia fasciata)

Dünyanın en popüler kaktüs çeşitleri listemizde yer alan zebra kaktüs beyaz çizgilerinden dolayı bu adı almıştır. Kaktüse benzediği için listemize aldık ama aslında bu güzellik bir sukulenttir. Yıldız kaktüs gibi zebra kaktüsün de doğadaki sayısı aşırı toplama nedeniyle ne yazık ki azalıyor.

Zebra Kaktüs Bakımı

Yarı gölge ortamları seven zebra kaktüs orta derecede nemli bir hava ister. 18-26 derece arası sıcaklık onun için gayet iyidir. Çok fazla büyümez. Yani genellikle 10 cm kadar büyür. Bütün kaktüslerde olduğu gibi zebra kaktüse de toprağı tamamen kuruyana kadar su vermemek gerekir. Bu güzellik büyürken ara sıra gübre vererek onu mutlu edebilirsiniz. Geçirgen kaktüs toprağında yetişir. Altı deliksiz bir saksıda yetiştirecekseniz iyi drene ettiğiniz bir toprakta yetiştirmelisiniz.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü (Aporocactus flagelliformis)

Büyüdüğünde 110-120 santimetreye ulaşabilen uzunluğu ve sarkan formu ile sıçan kuyruğuna benzeyen bu kaktüs türü, ilkbaharda kısa ömürlü renkli çiçekler verebilir. Fotoğrafta gördüğünüz gibi, sarktığı için bir yere asarak da kaktüsünü sergileyebilirsiniz. En önemlisi, iyi güneş ışığı almasıdır.

Sıçan Kuyruğu Kaktüsü Bakımı

Bir çöl bitkisi olduğu için sıçan kuyruğu kaktüsü bol güneş alan bir yere, mümkünse güney yönündeki bir pencere kenarına koymanız onu mutlu edecektir. Bol güneş, az su ve az bakım ile hayatını sürdürür. Cocopeat ve vermikülit ile zenginleştirilmiş bir toprak tercihi faydalı olur. Kışın uykuya geçtiği dönemde çok az su vermelisiniz. Sıçan kuyruğu kaktüsü orta derecede nemli ortamı sever. Yalnız hızlı büyüyen bu türün saksısını değiştirme zamanı için çiçeklenme döneminin bitmesini beklemelisiniz.

Yılbaşı Kaktüsü – Noel Kaktüsü (Schlumbergera x buckleyi)

Yılbaşı kaktüsü
Yılbaşı kaktüsü

O sıradan bir kaktüs değil! En popüler kaktüs çeşitleri arasında yer alan yılbaşı kaktüsü bazen nefis çiçekler açtığını gördüğünüz güzeller güzeli bir bitkidir. Çiçeklerini kışın açtığı için bu ismi alır. Aynı zamanda yeni yıl için verebileceğiniz güzel bir hediye olur. Yukarıda verdiğimiz diğer kaktüslerin aksine bir çöl bitkisi değildir yılbaşı kaktüsü. Tersine, yüksek nemli ılık yağmur ormanları bitkisidir. Bu nedenle noel kaktüsü suya diğer türlerden daha çok ihtiyaç duyacaktır. Yalnız suyu gereğinden fazla vermemeye dikkat etmeniz gerekir, fazla su nedeniyle kökleri çürüyebilir. Tam da bu sebeple altı delik saksıya dikmemiz gerekir ki fazla suyu tahliye edebilsin.

Yılbaşı Kaktüsü Bakımı

Yılbaşı kaktüsü perlit, cocopeat ve vermikülit karışımlı sukulent toprağında mutlu olacaktır. Ayrıca güneşi sever ancak dik gelen güneş ışığından narin yaprakları rahatsız olur, renk değişimi ile de bunu belli eder. Güneye bakan bir pencere kenarına koymamamız gerekir.

Yalnız toprağı iyice kuruyana kadar su vermekten kaçınmalısınız. Süre vermemiz çok doğru değilse de iki sulama arası yaklaşık 2-3 hafta olacaktır. Ancak bu durum ortamın nemine, sıcaklığa vs göre su verme aralığı değişebilir. En garantisi parmak testi yapmanız olacaktır. Bu arada bahar aylarında ayda 1-2 kez bitki besini ile büyümesini desteklemek gerekir. Yılbaşı kaktüsüne vereceğiniz su, bütün bitkiler gibi, kireçsiz, kaynatıp dinlendirdiğiniz çeşme suyu veya iyi su olmalıdır.

Fıçı Kaktüs (Echinocactus grusonii)

En popüler kaktüs türleri arasında haklı bir yere sahip fıçı kaktüs, altın fıçı kaktüs veya varil kaktüs gibi adlarla da anıldığını görebilirsiniz. Doğada her şeyin bir amacı var: Fıçı kaktüsün uzun, sert dikenleri içi sulu gövdeyi yırtıcılardan korumak için tasarlanmıştır. Bol güneş seven, dayanıklı ve uzun ömürlü bir kaktüs türüdür. Bazen minik çiçekler açtığına şahit olabilirsiniz.

Fıçı Kaktüs Bakımı

Bu türün toprağının, iki sulama arası iyice kurumasına dikkat etmelisiniz. Anavatanı orta Meksika olan altın fıçı kaktüs, bir çöl bitkisi olarak doğrudan gelen güneş ışığını sever. Ancak yaz gelip içeriden balkona çıkarmak istediğinizde birden aşırı güneşe maruz bırakmayın. Kademeli olarak yoğun güneşe alıştırılması gerekir. Özellikle büyüme döneminde bu duruma dikkat etmek iyi olacaktır. Ayrıca besleyici maddelerle dolu (cocopeat-vermikülit-pelit gibi) geçirgen bir toprak karışımı tercih edebilirsiniz.

Bütün kaktüs türlerinde birçok bitki türünde olduğu gibi cereyanda kalmamasına özen göstermelisiniz. Son olarak altın fıçı kaktüs de tıpkı diğerleri gibi bakımı kolay, size yıllarca eşlik edecek bir kaktüs türüdür.

Kaktüs konusunda agaclar.net forumuna da göz atmanızı öneririz.

Bunları da beğenebilirsiniz