Küçük sinekler, matlaşmış yapraklar, çabuk kuruyan saksı toprağı… Saksı çiçekleri yetiştirirken karşımıza çıkan sorunlara pratik çözümler…
Bir önceki yazıda Reader’s Digest adlı derginin saksı çiçekleri ve bitki bakımı ile ilgili ipuçlarından bahsetmiştim. Yazı çok hoşuma gitti, ancak epey uzun olduğu için ikiye böldüm. İlk çözüm, şu minik sinekler için geliyor.
1- Minik Sinekler Uçuşuyor
Saksı çiçekleri etrafında uçuşan küçük sinekler mi gördünüz? Bunlar küf sineği larvaları. İki sulama arasında toprak kurursa oluştuğu söyleniyor. Görmüyoruz ama köklere de zarar veriyor bu sinekçikler.
Çözüm:
Çiçeğin dibine çiğ patates dilimleri koyup toprağın içine doğru itin. İki gün sonra patatesleri yenileyin.
2- Takviye İsteyen Çiçekler
Çözüm:
Yumurta haşladığınız suyu dökmeyip çiçeklerinize verebilirsiniz. Tabii sıcak sıcak değil, ılınınca.
3- Çabuk Kuruyan Toprak
Suladığınız hâlde çiçeğinizin toprağı çabuk mu kuruyor?
Çözüm:
Toprak veya saksı değiştirme işlemi sırasında, saksının dibine sünger koyun. Üstüne de toprağı. Sünger su tutucu olarak toprağa her zaman nem sağlayacak.
4- Kahverengiye Dönen Yapraklar
Dal ve yaprakların kuruyan kısımlarını kestikten sonra, kestiğiniz yerin rengi koyulaşıyor mu?
Çözüm:
Kuruyup ölmüş yaprakları, çiçekleri, dalları mutlaka düzenli olarak alın. Kahverengileşmiş uçları keseceğiniz zaman, ufak bir kahverengi parçayı bitkide bırakın. Böylece taze, canlı kısım yeşil kalır.
5- Mineral İhtiyacı
Çözüm:
Bitkilerin de minerallere ihtiyacı olduğu için içtiğiniz maden suyundan kalan olursa atmayın, onunla bitkinizi sulayın. Hatta haftada bir, bitkileriniz için de bir şişe maden suyu açın.
6- Eşit Sulanmayan Bitkiler
Çözüm:
Kök ve saplara değmeden, sadece toprağa temas edecek şekilde buz küplerini saksıya koyun. Buzlar yavaş yavaş eriyerek toprağı eşit şekilde nemlendirecek.
7- Matlaşan Yapraklar
Çözüm:
Rengi matlaşan yapraklarınızı doğal yollardan parlatın. Kimyasal bitki parlatıcıları yerine (ki gözenekleri tıkıyor onlar), ılık su ve sütü yarı yarıya ölçülerde karıştırın. Yumuşak bir bezi bu karışıma batırıp yaprakları tek tek silin.
Profesyonellerin kullandığı bir taktik: Yumuşak bir beze biraz mayonez sürüp yaprakları parlatmak! Haftalarca gidiyormuş. İlk fırsatta deneyeceğim.