Loading...

Evde Taze Baharat Yetiştirmenin İncelikleri

Evde taze baharat

Taze kekik, biberiye, nane, iri yapraklı fesleğen… Evde ellerinizle yetiştirmek, dışarıdan almaya benzer mi hiç? Nefis kokularıyla yemeklerin lezzetini artıran taze baharatları yılın neredeyse her döneminde ekmek mümkün…   

Evde taze baharat yetiştirmek için özel bir şeye gerek yok, su ve bol güneş ışığı yeterli. Bu güzelliklerin her daim elimizin altında olması için bazı inceliklere dikkat etmek gerek.

Öncelikle, taze baharatlar sıcak ve güneş sevdiği için saksıları koyduğumuz yer günde en az 6 saat güneş görmeli. Bitkiler çürümesin diye, eğer yoksa saksılara birkaç delik açmalı. Saksı altına da ufak çakıl taşlarını koyduğunuz bir tabak, iyi bir drenaj için yeterli olacaktır.

Hava alan sağlıklı bir toprak için yarı torf, yarı besinli toprak kullanıyoruz.

Baharatı ekerken hangi tür olduğunu öğrenip ona göre yetiştirmek daha fazla verim almanızı sağlayacaktır.  

İri Yapraklı Fesleğen (Ocimum basilicum):

Evde taze baharat nasıl yetiştirilir
Fesleğenin güzelliği

Fesleğen sıcağı sever. Tohumdan yetiştirebileceğiniz bitkinin güney yönünde yer aldığından emin olun. Tohumları ekerken aralarında 6-7 cm.lik boşluk olmalı ki dallar sıkışmasın, fesleğenimiz hava alabilsin.

Kekik (Thymus vulgaris):

Evde taze baharat yetiştirme ve kekik

Kurusu da güzel ama et yemeklerinde taze kekik bir başka oluyor bence. En kolayı, bir bahçeden kestiğiniz kekik dallarından yetiştirmek…  Toprak çok kurumadıkça su istemiyor.

Maydanoz (Petroselinum crispum):

Maydanoz

Maydanoz da soğuğu sevmeyen bir bitki olduğu için tohumu bahar aylarında dikmek daha uygun olur. Dallarını kullanarak da yetiştirmek mümkün. Daha az güneş alması, daha yavaş büyümesi anlamına geliyor.

Biberiye (Rosmarinus officinalis): 

Nefis kokulu biberiyenin birkaç dalı toprakta kolayca kökleniyor. Suyu sevmediği için toprağın nemsiz olmasına dikkat etmeli. Eğer Ankara gibi soğuk bir şehirde yaşıyorsanız “Madalene Hill” ve “Arp” türleri tavsiye ediliyor.

Tarhun (Artemisia dracunculus):

Taze tarhun

Tarhunla ilk tanışmam Karadenizli bir arkadaşımın evinde yediğim nefis börek sayesinde oldu. Hafif, hoş bir tat katıyor.

Tarhunun Türkiye’de yaygın olan iki türü var. Fransız tarhunu (A.dranculus) ilkbaharda yaprakları  bölünerek, Rus tarhunu ise tohumları ekilerek çoğaltılıyor.

Tarhunun büyümesine sıvı gübreyle destek olunabilir. Bu konuda detaylı bilgi için agaclar.net forumlarına göz atabilirsiniz.

Nane (Mentha Piperita):

Evde taze baharat yetiştirmek için en kolay bitkilerden biri. Görüntüsü bile insanın içini ferahlatmaya yetiyor. Tohumunu ekebileceğimiz gibi sürgünlerinden 10-15 cm.lik boylarda keserek de büyütebiliriz. Ama sürgünden köklendirerek yetiştirmek daha kolay oluyor, siz tohumu boşverin. Ilık ve nemli ortamda, sık sulanmayı seviyor. 

Saksı bitkileri için birkaç püf noktasına ne dersiniz? Burada…    

Bunları da beğenebilirsiniz