Loading...

Bir Tohumla Başlar Hayat tasarımları nasıl doğdu?

Bitki yetişrmek

Bitki yetiştirmek benim için uzun yıllara dayanan bir tutku. Bir gün dedemin rakı kadehlerine bakıp ‘bunları nasıl değerlendirebilirim’ diye düşündüm ve içlerine bitki dikmeye karar verdim. Sonuç harikaydı.

Kristal vazolar, seramik gondollar, porselen sütlükler… Eskinin popüler süs eşyaları yemyeşil bitkiler ile yeniden hayata dönüyor.

Bitki yetiştirmek benim için bir tutku

Bitki yetiştirmek benim için bir tutku

Çocukken birçoğumuzun evinin vazgeçilmezi olan ancak çoktan unutulmuş süs eşyalarını eskici ve antikacılardan topluyorum. Hem de yıllardır… İçlerine evimde yetiştirdiğim bitkilerden ekerek onları yeni bir çehreye kavuşturuyorum. Bu tasarımlar Chi Collection adı altında toplandı. Amacım hem geçmişin güzel anılarını hatırlatmak hem de eski ve unutulmuş eşyaların değerlendirilmesi. Markanın çıkış hikayesi de şöyle…

Bitki yetiştirmek benim için uzun yıllara dayanan bir tutku. Bir gün dedemin rakı kadehlerine bakıp ‘bunları nasıl değerlendirebilirim’ diye düşünüyordum. Derken içlerine bitki dikmeye karar verdim. Sonuç harika oldu. Derken başka eski objelere de dikmeye başladım. Böylece eski veya antika objelerin bitkilerle yepyeni bir görünüme kavuştuğu Chi Collection doğdu.

Tasarımlarda en çok sukulent türlerini tercih ediyorum. Sukulent benim için aşk demek. Tasarımlarıma ve uygulamalı videolarıma @birtohumlabaslarhayat Instagram sayfasından bakabilirsiniz.

Her malzemeye uygun tasarımlar

Koleksiyon, anıları gülümseyerek kucakladığım bir ileri dönüşüm projesi aynı zamanda. Tasarımları görenler bakır, seramik, kristal, porselen objelerin, içlerinde yeşeren bitkilerle çok daha güzel ve şık olduğunu söylüyorlar. Ben de birbirleri ile tamamlandığını düşünüyorum.

Sukulent türleri hemen her çeşit saksıda veya kapta yetiştirilebilir. Böyle de yeniliğe açık, uyumlu bitkiler.

Saksınız bitki ile hemen hemen aynı büyüklükte veya birazcık daha büyük olmalı. Sukulent kendisinden aşırı büyük ve derin bir saksıda mutsuz olur.

Fazla suyun akması için de saksının altının delik olduğuna emin olun veya bizim tasarımlarımızda yaptığımız gibi drenaj yapın. Drenaj tarifi bu yazıda.

Sukulentle ilgili yaygın bir yanlış düşünce hepsinin çöl bitkisi olduğu ve suya pek ihtiyaç duymadığı. Oysa her bir türün suyu depolama yeri ve derecesi farklı olabilir, kimi türler kökünde, kimisi de etli yapraklarında veya başka bir bölümünde suyu ve besinleri tutabilir. Gerektiğinde depodan kullanır. Doğanın kusursuz işleyişi işte…

Bitki yetiştirmek bir nevi “Mindfulness” eylemi. Anda kalmamızı sağlıyor. Onlarla ilgilenirken neredeyse bütün duyularımızı kullanıyoruz. Yeni açan yaprağını, filizini görmek umut veriyor. Toprağının kokusunu alıyoruz, ona dokunuyoruz… Yapraklarını ayıklamak, silmek ayrı bir rahatlama hissi veriyor. Her şeyin hızla aktığı dünyada yavaşlayabildiğimiz bir fırsat veriyor.

Maruz kaldığımız hızlı değişimde kendi içimizde bir denge kurmak, bir şekilde dengelenmenin yolunu bulmak gerek. Sadece ruh halimizden bahsetmiyorum. Tasarım açısından da denge trendlerden biri olarak öne çıkıyor. Örneğin kullandığımız endüstriyel ürünleri doğal ürünlerle dengelemek, salonda tercih ettiğimiz canlı renkte bir eşyayı natürel tonlarda aksesuarlarla dengelemek… Chi Collection tasarımları da geçmişin güzel anılarını bugüne taşıyarak bir denge kuruyor aslında… Belki bu nedenle antika ürünler ve yemyeşil bitkiler hep bir aradalarmış gibi hissettiriyor. Farklı, ama uyum içinde.

Bunları da beğenebilirsiniz