Gezegenimiz sayısız ilginç bitki türüne ev sahipliği yapıyor. Bazıları görsel olarak çok ilginçtir, bazıları da adaptasyon yetenekleri ile bizi şaşırtır. Örneğin rafflesia arnoldii, dünyanın en büyük çiçeklerinden biri olarak yer alır. Ceset çiçeği adlı bir diğer bitki türü de, geceleyin çürüyen et kokusu yayarak böcekleri kendine çeker. İşte ilginç bitkiler.
1.Bambu bitkisi bir günde 91 cm’e kadar büyüyebilir!

Dekoratif görüntüsü nedeniyle özellikle ofis ve ev ortamında süslü saksılar içerisinde görmeye alışkın olduğumuz bambu, bakımı da oldukça kolay, benim de atölyemde mutlaka yer alan bir bitkidir. Diğer ağaç türlerine göre çok daha dayanıklı olduğu bilinir. Ayrıca uzun ömürlüdür ve güneş ışığını çok sever. Bambular, iki yılda bir çiçek açar. Bununla birlikte, bambuyu suda yetiştirmeniz de mümkün! Burada dikkat etmeniz gereken nokta ise musluk suyu yerine, içme suyu kullanmanız gerektiği. Ya da kaynamış, dinlenmiş su olabilir.
Genelde kısa dallar şeklinde görmeye alışkın olsak da, bambuların bir türü günde 91 cm’e kadar uzayabilmektedir. Bu da onu ilginç bitkiler listesine koymamın sebebi. Bambu ağaçlarının oluşturduğu ormanlar da bu bambu türünden oluşuyor. Bambular hakkında ilginç bilgilerden biri, ifade ettiği anlam. Bir demette birbirine bağlı ne kadar çok dal varsa, o kadar bolluğu temsil ettiğine dair bir inanış var. Ayrıca bambuları bağlamak için altın sarısı bir kurdele kullanırsanız bu da ihtişamı ve zenginliği ifade ediyor. Oldukça sembolik bir bitki ve sırf bu nedenle mutlaka yaşadığımız, çalıştığımız mekanlarda yer almalı bence!
2-Kabus Gibi Çöküyor! Boğucu İncir Ağacı

Türlerine göre Asya’nın güneydoğusu ve Avustralya’da görülen boğucu incir ağacı, aşağı doğru hareketler ile ağacı sarıp onun köklerindeki besleyici maddeleri emiyor, aslında çalıyor. Yukarı doğru hareket ettiğinde ise sardığı ağacın güneşini engelliyor. Bu durumun yıllarca sürebildiğini de ekleyelim.
3.En Kötü Kokanı: Ceset Çiçeği

Bazılarımız çiçekleri hoş kokularından dolayı daha çok sever. Hatta çiçek kokulu parfümler de hafif ve güzel kokuya sahip olmaları nedeniyle sıklıkla tercih edilir. Yine de istisnalar her zaman mevcut! Ceset çiçeği olarak bilinen dünyanın en kötü kokulu bitkisi, 2,5 metre uzunluğa sahiptir. Yaklaşık olarak 10 yılda bir defa açan bu çiçek türü, kokusunu bir kilometre alana yayabilmektedir. Bu bitkinin kötü kokmasının nedeni ise çok daha ufuk açıcı türden: Leş ile beslenen böcekleri ve sinekleri kendine çekerek polenlemeyi sağlaması!
4.Fare Yiyen Etobur Bitki (Nepenthes attenboroughii)

Ağustos 2009’da, Filipinler’de Victoria Dağı’nda keşfedilen bitki dünyanın en büyük etçil bitkisi olduğu düşünülen bu bitki fare, kertenkele gibi canlılarla besleniyor. Onu bulan bilim insanları bitkiye doğa yayıncısı ve naturalist David Attenborough’nun adını vermişler.
5.Beyzbol Bitkisi (Euphorbia obesa)

Euphorbia obesa, beyzbol topuna benzetildiği için bilim insanları bu ismi vermiş. Güney Afrika’nın Great Karoo bölgesine özgü beyzbol bitkisi, bitki koleksiyonerlerinin merakı yüzünden sayıları azaldığı için tehlike altında olan endemik bitkilerden biri. Doğadan toplanması yerine botanik bahçelerinde üretilerek buralardan temin edilmesine çalışılıyor.
6.Kör Bir Canavar Görünümünde Hydnora Africana

Hem görünümü, hem de dışkıya benzer kokusu ile fantastik bir bitki, Hydnora Africana. Başka bitkilerin köklerine tutunarak yaşayan parazit bir canlı olup keskin kokusunu, tozlayıcı böcekleri kendine çekmek için kullanıyor.
7.Kendi Kendini Temizleyen Bitki

Lotus çiçeği, kendi kendini temizleme özelliğine sahiptir. Bu temizliği titiz bir şekilde yapar. Üzerine gelen ufacık bir toza bile tahammülü olmayan bir bitkidir lotus çiçeği. Hatta Nelumbo yağmur ormanlarında yetişiyor olması da kolay temizlik sağlayabilme imkanından dolayıdır.
Mitolojide de oldukça sembolik bir unsur olan lotus, renklerine göre farklı anlamlara geliyor. Hatta öyle ki Eski Mısır döneminde mavi lotus, kutsal bir çiçek olarak kabul görmekteydi. Ayrıca lotus çiçeğinin uyku getirici ve sakinleştirici etkiye sahip olması da önemli bir detay.
8.Benziyor Ama Bitki Değil!

Idolomantis Diabolica- Şeytan Çiçeği, aslında çiçek değil! Evet, şaka yapmıyoruz. Hayatta kalabilmek uğruna çiçek kılığına giren bir böcek türünden bahsediyoruz. Bir peygamberdevesi türü olan bu böcek, kendine yakışır bir isim ile çiçek unvanı almayı başarmış. Hareketsiz durmayı başarabilen bir canlı türü. Çiçek şekline girdiğinde ise kelebek ve diğer tozlayıcıları kendine çeker ve onlarla beslenir.
Genellikle Etiyopya, Somali ve Tanzanya’da karşılaşılan bu böcek türünün boyu 13 cm’e kadar çıkabilir. Yırtıcı hayvanlardan korunmak ve onları korkutmak için gösterişli renklerini kullanır. Yine de kendine çiçek formuyla çektiği böcekleri, kafasını koparmak suretiyle öldürüp yediği için kesinlikle şeytan çiçeği ismini sonuna kadar hak ettiğini söylemek mümkün!
9.Küstüm Çiçeği Deneyimden Öğreniyor!

Küstüm çiçeği (Mimosa pudica), yapraklarına yabancı bir cisim dokunduğunda yapraklarını kapatan bir bitki türüdür, bildiğimiz gibi. Evlerde saksı bitkisi olarak beslediğimiz küstüm çiçeğinin görseli de oldukça hoş! Ancak sevgiyle büyütebildiğimiz küstüm çiçeği açtığında, o renkleri de harika görünür. Ayrıca düşünebilliyor ve yaşadıklarından öğreniyor. Yapılan bir deneye göre ise küstüm çiçeğinin bir hafızası var. Deneyde bir küstüm çiçeği tam 60 kere bilinçli olarak yere atılıyor. Önceleri bitki, kendini korumak için yapraklarını kapatırken bir süre sonra bunu yapmamaya başlıyor. Böylece küstüm çiçeğinin “Tehlike olmadığını” hafızasına kaydettiği ve sonraki düşüşlerde bu bilgiyi hatırladığı sonucuna ulaşılıyor.
İlginç bitkiler arasından bazılarını derledik. Renkleri ve özellikleri ile bize pozitif enerji veren bitkiler, ilginç özellikleri ile de doğaya hayran bırakıyor, öyle değil mi?