Hiç nazlanmadan yetişen, bakımı çok kolay, uyumlu, estetik ve de en sevdiğim… Sukulentlerin ait olduğu yaklaşık 60 bitki ailesi var. Onların da altında yüzlerce, belki daha fazla tür… Hepsi de farklı şekil ve boyuta sahip, renkli sukulent türlerinden en ilginç olanları paylaşmak istiyorum.
Renkli sukulent türlerinin bazılarının Türkçe isimlerini bulamadığım için Latince karşılıklarını yazdım. Ben onlara kısaca ‘güzellerim’ diye sesleniyorum. Nefis şarap kızılı renge sahip sempervivum ile başlayalım.
Sempervivum Red Rubin
Bu renkli sukulent türü sıcaklık düştükçe yeşilden şarap kırmızısına doğru renk değiştiriyor. Yazın açan minik pembe tomurcuklar büyüyünce ana çiçek ölüyor ve ufaklıklar onun yerini alıyor. (Ya da onları alıp başka bir yere dikebiliyorsunuz.)
Jöle Fasulye (Sedum Rubrotinctum)
Sürprizli bir sukulent daha… Ucu kıpkırmızı, altı yeşil, küçük tombik yapraklar. Güneş ışınlarını görmesi gerekiyor ki canlı renklerini sergilemeye devam etsin. Eğer direkt güneş ışığı görmezse bu kırmızı kısımlar küçülüyor ve yeşil bir sukulentiniz oluyor.
Ay Kaktüsü (Gymnocalycium Mihanovichii)
Küçücük boyu, türlü türlü rengi var. Çene kaktüsü denilen türün değiştirilmesinden üretilmiş. Bu renklerin sebebi, bitkilere yeşil rengini veren klorofil maddesinin bulunmaması…
Kamp Ateşi Bitkisi (Crassula Capitella)
Açık yeşilden kırmızıya doğru zarif bir ton geçişi… Tabii yeterli güneş alırsa… O yüzden İngilizcede adına kamp ateşi denilmiş. Yazın ufak beyaz çiçek açabiliyor.
Sedum Nussbaumerianum
Bakır, altın sarısı ve yanık portakal tonlarındaki sukulent, diğerlerinde olduğu gibi direkt güneş gördüğü müddetçe renklerini koruyor. Yoksa yeşilimsi renge dönüyor. Baharda minik beyaz çiçekler açıp ortalığı şenlendiriyor.
En Koyu Renkli Sukulent
Aeonium Arboreum Zwartkop
Kopkoyu, ağırbaşlı, gizemli bir tür… Yeni açarken kırmızımsı yeşil tonları, güneşin güçlü ışınlarıyla siyahımsı mora dönüşüyor.
Echeveria Perle von Nurnberg
Yeni tomurcuk verirken hafif morumsu-pembemsi, büyüdükçe yeşilimsi gri tonlara geçiş… Sukulentlerin bu pastel tonlarına bayılıyorum.
Senecio Haworthii
Beyaz sukulent
Şimdiye kadarkilerin tam tersi, hiçbir renk içermeyen, dikkat çekici bir tür. Beyaz sukulente, yapraklarının minik, tüpe benzer şeklinden dolayı İngilizcede koza bitkisi adı da veriliyor. Çiçeklerinin rengi ise parlak sarı.
Mavi Tebeşir (Senecio Mandraliscae)
Gümüş-mavi özel bir renge, yukarıya uzanan ince uzun parmak şekli ile değişik bir biçime sahip… Bu tatlılar yazın minik beyaz çiçekler açıyor.
Yapraklar 45 cm ye kadar uzuyor, kendisine hiç sınırlama getirmediğinizde bir halı gibi yerleri örtüyor.
Sukulent türleri hakkında daha fazla bilgiyi agaclar.net forumlarında bulabilirsiniz.