Çiçek açan sukulent var mı veya varsa bunlar neler bilmek istiyorsanız doğru yerdesiniz. Genellikle sukulentlerin çiçek açmadığını düşünürüz. Ancak sukulent türleri arasında, çiçek açan türler de bulunur. Çiçek açan veya açmayan bütün türleri aynı şekilde harika görünen ve tam bir ev bitkisi olan sukulentlerin bakım ipuçlarını de iyi bilmemiz gerekir.
En Popüler Çiçek Açan Sukulent Türleri
- Crassula Ovata (Yeşim)
- Crassula Perforata Variegata (Alacalı Düğmeler Dizisi)
- Echeveria Elegans
- Crassula Rupestris (Bebek Kolyesi)
- Senecio Radicans (Muz Sukulent)
- Crassula Pellucida
- Echeveria Peacockii
- Senecio Rowleyanus (İnci tanesi)
- Sedum Rubrotinctum
- Sedum Treleasie
- Oscularia Deltoides
Çiçek açan sukulent türleri aslında sandığınızdan çok daha fazladır. Sukulent genel anlamda, görüntüsü güzel ve bakımı kolay bir bitki olduğu için sıklıkla tercih ediyoruz. Çiçek açan sukulentler ise bakımı çok daha keyifli olan türleridir. Sonuç olarak bir bitkiye bakarken onun çiçeklenmesi ve emeğinizin karşılığını güzel çiçekleriyle vermesi, sizi daha fazla motive ediyor olabilir. Yaşam alanlarınızda keyifle yetiştirebileceğiniz en popüler çiçekli sukulent türleri aşağıdaki gibidir:
Crassula Ovata (Yeşim Bitkisi)
Crassula Ovata veya yeşim bitkisi, en popüler çiçekli sukulent çeşitlerinden biridir. Mozambik ve Güney Afrika bölgesinde yetişir. Bakımı çok kolay ve zahmetsiz olduğu için, ev bitkisi olarak sıklıkla tercih ediyoruz. Pembe veya beyaz renklerde, yıldız şeklinde çiçekleri olan bir bitkidir. Bakımı sırasında dikkat edilmesi gereken en önemli detay, yaz mevsiminde toprağın nemli olacak biçimde, kış mevsiminde ise daha az sulamamız gerektiğidir.
Crassula Perforata Variegata (Alacalı Düğmeler Dizisi)
Crassula Perforata Variegata, bir diğer çiçekli sukulent türlerinden biridir. Hem bakımı çok kolay hem de dayanıklı bir çiçektir. İpe dizilmiş düğme gibi görünmesi ve kırmızı kenar tonları sebebiyle, alacalı düğmeler dizisi ismiyle anılır. İlbahar ve yaz mevsimlerinde açan sukulentin çiçekleri soluk beyaz renklidir. Yazın sıcak aylarda, yapraklarının rengi beyazla yeşil arasında bir renge ulaşır. Kış aylarında ise beyaz kırmızı arasında alacalı bir görünüme sahiptir.
Alacalı düğmeler dizisi, direkt güneş alan yerlere konulmamalıdır. Mutlaka yarı gölgeli bir yerde bakılmalıdır. Ayrıca kış aylarında haftada bir sulanması yeterli iken yaz aylarında ise haftada iki kez sulanmalıdır.
Crassula Rupestris (Bebek Kolyesi)
Bebek kolyesi olarak da bilinen Crassula Rupestris, yeşil yapraklı ve kenarları kızıl tonlarında olan bir sukulent türüdür. Görüntüsü itibariyle sarmal bir çiçektir. Çiçekli sukulent türleri arasında en popüler olanlardan biridir. Normal koşullarda, yaprakları parlak ve açık yeşil rengindedir. Yalnız güneşe çok fazla maruz kaldığı veya çok soğuğa maruz kaldığı durumlarda, yapraklarının kenarı koyu kızıl olabilir. Yapraklarının muhteşem görüntüsü bir yana, ayrıca çok güzel sarı, beyaz ve pembe renklerde çiçekler açar. Gün ışığı alan, aydınlık yerleri sever. Çelikleme veya tohum yöntemiyle üretilebilir. Kışın iki haftada bir, yazın ise haftada bir kez su vermeniz yeterlidir. Su vermeden önce her bitkide olduğu gibi parmağınızı toprağa 2-3 cm kadar batırıp kuru olduğundan emin olun.
Crassula Pellucida
Crassula Pellucida, bu familyanın en güzel üyelerinden biridir. İnanılmaz güzel ve benzersiz yapraklara sahiptir. Yapraklarında sarı, yeşil, mor, pembe ve fuşya gibi birçok renge denk gelebilirsiniz. Yaprakları gibi, çiçekleri de rengarenktir. Yaz ve bahar aylarında toprağının hafif nemli olması gerekir. Bu yüzden haftada iki kez su verebilirsiniz. Kış aylarında ise haftada veya iki haftada bir şeklinde su verebiliriz.
Echeveria Elegans
Echeveria Elegans sukulent türü, Meksika bölgesinde, yarı çöl alanlarında yetişen bir bitkidir. Boyu 5-10 cm arasında olur. Yapraklarının genel görüntüsü rozet gibidir. Yaprakları güneş ışığına ve çok kuraklığa maruz kaldığında, pembe renklenmeler olur. Sabah güneşinin alabileceği bir yere konulmalıdır. Kış ve ilkbahar aylarında çiçek açan sukulent sulanırken, yapraklarına su değmesinden hoşlanmaz. Toprağının hafif nemli olması gerektiği için, sulama periyotlarını buna göre yapabilirsiniz.
Senecio Rowleyanus (İnci Tanesi)
Senecio Rowleyanus, çiçekli sukulent türleri arasında en zarif olanlardan biridir. Ülkemizde görüntüsü sebebiyle inci tanesi olarak da biliyoruz. Ayrıca farklı bölgelerde tespih ve bezelye çiçeği olarak da adlandırılır. Dalları yayılmacıdır ve saksıdan dışarıya taşar. Bu yüzden de askılı saksılarda yetiştirmek daha doğrudur. Yaz aylarında çiçeklenmeye başlar. Çiçeğin bakımı sırasında en fazla dikkat etmemiz gereken konu, sulama esnasında yapraklarına su değdirmemektir. Mutlaka sulama öncesinde toprağı kontrol etmeli ve eğer toprak kuruysa su vermeli. Yaz aylarında haftada birkaç kez su vermek yeterli iken, kış aylarında ise on günde bir su vermemiz uygun olacaktır.
Senecio Radicans (Muz Sukulent)
Senecio radicans çiçeği, yaprakları muza benzediği için muz sukulent olarak da bilinir. İlk etapta çok minimal görünse de zamanla bir metreye ulaşan dalları olur. Güneş ışınlarına maruz kaldığında yaprakları aynı randa yeşil, mavi ve gümüş renk tonlarına ulaşır. Çiçekleri yıldız görünümünde, beyaz tüylüdür. Ayrıca bu çiçeklerin kokusu da tarçın ve vanilyayı andırır. Yani sadece görünüm olarak değil aynı zamanda kokusuyla da bizi kendine hayran bırakır.
Bu muhteşem sukulent türünü mutlaka gün ışığının bolca girdiği, aydınlık bir yere koymamız gerekir. Ayrıca sulama esnasında da aşırıya kaçmamalı ve toprak nemlenecek kadar su vermeliyiz.
Echeveria Peacockii
Uzun bir dalın üzerinde yer alan mavimsi gri yaprakları ve pembe taç yaprakları ile hibrit bir echeveria türüdür. Bir bitkiden genellikle iki veya daha fazla dal çıkar. Bakımı kolaydır.
Sedum Rubrotinctum
Anavatanı Meksika olan Sedum rubrotinctum fasulye tanesine benzediği için jöle fasulyesi adını almış bir sukulent türüdür. Bitki strese girdiğinde veya güneşe fazla maruz kaldığında uçları kızarır. Soğuk havaya da aynı tepkiyi verir. Yıldız biçiminde minik sarı çiçekler açar.
Sedum Treleasie
Yine Meksika kökenli olan bu tür, birbirine yapışık gibi duran yapraklara sahiptir. Yıldız şekilli sarı çiçekler verir. Çiçekleri haftalar boyu güzelliğini sergiler.
Çiçekli sukulent türleri listemizin sonuncusu: Oscularia Deltoides
Güney Afrikalı sukulent türünün yaprakları üçgen prizmaya benzer. Yayılmacı bir bitkidir. Oscularia Deltoides olgunlaşınca nefis pembe çiçekler açar. Hepsi açtığında tam bir görsel ziyafet çekersiniz.
Çiçek açan sukulent çeşitleri arasında en çok dikkat çeken ve popüler olan türlerden bahsetmek istedik. Çiçeklenen daha birçok sukulent türü doğada mevcut. Hem sürprizlerle dolu, hem de bakımı kolay bu türlerden ev ve ofislerinizde kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Sukulentler hakkında daha derin bilgiye ulaşmak için Vikipedia‘ya göz atabilirsiniz.
Dünyanın en büyük kaktüslerini görmek isterseniz burada.