Loading...

Bitki yetiştirmenin faydaları

Bitki yetiştirmek neden iyi geliyor? Bitkiler psikolojimize nasıl fayda sağlıyor? Tam olarak neler oluyor? İşte bitki yetiştirmenin faydaları ve bilimsel kanıtlar…

Japonya’da yapılan bir araştırmada, işini bilgisayarda yürüten genç adamlardan oluşan iki gruba farklı görevler verilmiş. Bilim insanları birinci gruptaki kişilerden bir bitkinin saksısını değiştirmesini; ikinci gruptan ise bilgisayarda kısa bir işi tamamlamasını istemiş. Başlarken ve görevler tamamlandığında katılımcıların kalp atış hızı, kan basıncı gibi stresle bağlantılı olan faktörleri ölçülmüş. Sonuç; bilgisayardaki işi yapanların, tansiyon ve diğer değerleri yükselmiş. Hem de zaten masabaşı çalışıyor olmalarına ve verilen işin basit olmasına rağmen!

Tahmin ettiğiniz gibi, saksı değiştirme işini yapanların ise bu değerleri düşük çıkmış! Bitkilerle kısa bir süre ilgilenmenin bile vücudumuzda hem psikolojik, hem de fizyolojik stres seviyelerini düşürebilmesi müthiş.

Bitki yetiştirmenin faydaları

  • Olumlu duygularımızı artırıyor
  • Stres ve endişeyi azaltıyor, sakinleştiriyor
  • Üretkenliği artırıyor (Okullarda ve iş yerlerinde yapılan araştırmalar)
  • Dikkat süresini uzatıyor ve odaklanmayı artırıyor
  • Bakımları ile ilgilenirken anda kalmayı sağlıyor (Buna ne kadar ihtiyacımız var, değil mi? )
  • Güzel kokulu bir çiçeği koklamak stres hormonu olarak bilinen kortizolü düşürüyor.

Bitklerin, özellikle uçları yuvarlak veya kıvrımlı, bol yapraklı bitkilerin psikolojimize iyi geldiğinin sebebi merak ediyor musunuz? Cevabı Dr. Sally Augustin’de. Kendisi, çevre üzerine uzmanlaşmış bir psikolog. Evde yetiştirilen çiçeklerin ve bitkilerin stres seviyemizi azalttığını söylüyor. Bu bilgi, yeni değil. Yeni ve ilginç olan ise şu… Augustin’e göre özellikle uçları yuvarlak, bol yapraklı bitkilerin psikolojimize iyi gelmesinin sebebi eski çağlara dayanıyor. Bol yapraklı yeşillikleri görmek, insanlığın ataları için ‘Yakınlarda yiyecek bir şeyler olabileceği’ anlamına geldiğinden dolayı bu durum onlar için rahatlatıcıydı.

Doğal bir antidepresan

Bilim insanları toprakta bulunan mycobacterium vaccae adlı mikroorganizmanın, antidepresan ilaçların beyinde yaptığı etkiye benzer bir rahatlama etkisi oluşturduğunu buldu.

Toprağa dokunduğumuzda bu canlılar mutluluk hormonlarından biri olan serotonin salgılanmasına destek oluyor. Böylece toprakla uğraşmak rahatlama hissini getiriyor. Serotonin hormonu az salgılandığında ise malum umutsuzluk, beyne üşüşen olumsuz düşünceler, bunalımlı haller…

İşte topraktaki organizmalar bu hormonu harekete geçirerek zihinsel sağlığımızı korumamıza yardım ediyor.

Sukulent yetiştirmenin faydalarına da bakalım

Sukulentleri ayrı değerlendirmezsek olmaz 🙂

🌱Havayı temizlemeye yardım ediyor

🌱Farklı iklim ve sıcaklıklara uyum sağlayabiliyor

🌱Depoladığı suyu havaya salarak ortamı nemlendiriyor (Böylece boğaz tahrişine, cilt kuruluğuna, kuru öksürüğe de iyi geldiği söyleniyor)

🌱Diğer birçok bitkinin aksine sukulentler gece karbondioksit salmıyor, oksijen üretimine devam ediyor. Yatak odası için de ideal!

🌱Evde bitki yetiştirmek -hatta araştırmalara göre bitkinin fotoğrafına bakmak bile- hafızanın güçlenmesine ve odaklanmaya destek oluyor.

Bir sukulent türü olan kaktüslerle ilgili bir not; bizim farkına varmadığımız, zihnimizi yoran arka plandaki gürültüleri 3-5 desibel düşürüyor ve üretkenliğimizi artırıyor.

Bunları da beğenebilirsiniz