Yaz aylarında bahçenin, balkonun rengarenk çiçeklerle donatılması kadar güzel bir görüntü var mı? Toprakla ilgilenmenin insana huzur verdiği ve stresten uzaklaştırdığı bir gerçektir. Hazır olun, hemen kağıt kalemi elinize alın. Bu yazımızda sizlere yaz çiçekleri ve bakım önerileri konusunda pek çok detay vereceğiz. Hadi başlayalım.
Yaz Çiçekleri Nelerdir?
- Cam Güzeli
- Yıldız Çiçeği
- Sardunya
- Karanfil
- Petunya
- Begonya
- Küpe Çiçeği
- Ortanca
- Lavanta
- Ekinezya
Yaz Mevsiminde Hangi Çiçekler Yetişir? Yaz Çiçekleri ve Bakım Önerileri
Cam Güzeli
Yaz çiçekleri ve bakım önerileri yazımızda ilk sırada Afrika kökenli cam güzeli var. Bitki kına çiçeği yahut Yeni Gine Çiçeği olarak da bilinir. Bu çiçek pencere önlerinde yetiştirilmeye müsait olduğu için Cam Güzeli olarak anılır. Cam güzeli çiçeği tam bir yaz bitkisidir. Buna rağmen çok sıcağı sevmez. Açık havada bakılması gerekir. Cam güzeli çiçeğinizi doğru koşullarda yetiştirdiğinizde görüntüsüyle sizi adeta mest edecektir. Yaz aylarını seven çiçekler arasında gösterilen cam güzelini yetiştirirken dikkatli olmak gerek. Gübreli ve besleyici bir toprakta, sulama vakti takip edilerek bakımı yapılır. 150 cm.’ye kadar boylandığı biliniyor. Bu çiçeğin sağlıklı bir şekilde büyümesi için bahçe toprağının bakımlı olması yeterlidir. Cam Güzeli çiçeğiniz birkaç gün susuz kalırsa sararabilir. Su ve besin takviyesi yaparak çiçeğinizi yeniden canlandırabilirsiniz.
Yıldız Çiçeği
Yıldız çiçeği de görünüşüyle insana neşe veren bir bitkidir. Güneşi çok sevdiği bilinen bu çiçeği bol güneş alan bir yerde yetiştirmeniz tavsiye edilir. Havadar olan bir ortamda çimlenmeye başlayan yıldız çiçeğinizin fazla suyu sevmediğini de hatırlatalım. Bu özelliği sebebiyle toprak seçiminde titiz davranılması gerekir. Bol humuslu toprak yıldız çiçeğini mutlu edecektir. Fazla gübreye ihtiyaç duymayan bitkinizi sert yağmur damlalarından da korumalısınız. Zarafeti ile yaz çiçekleri arasında kendine haklı bir yer edinen yıldız çiçeği dekorasyonda da sıklıkla kullanılır.
Sardunya
Renkli saksılara yakışan bu mini mini sardunyaların seveni o kadar fazla ki! İri yaprakları ve güzel kokuları sebebiyle balkona ve bahçeye ayrı bir hava katar. Genellikle pembe, yavruağzı, sarı, beyaz renklere sahiptirler. Güneşten ilham alıp daha çok açan bu bitkinin uzun süre yaşama tutunması için toprağı iyi seçilmelidir. Gübre ve kil oranı yüksek olan toprak Sardunya Çiçeği için idealdir. Sardunya çiçeğinizi saksıda yetiştirecekseniz saksı seçimi de dikkatle yapılmalıdır. Sık sık saksı değişiminden hoşlanmayan Sardunyaların keyfini kaçırmak istemezsiniz değil mi? Öyleyse saksınızı seçerken fazla suyun atılmasını kolaylaştıracak deliklere sahip olmasına dikkat edin. Sardunyanızı ne çok fazla sulayın ne de susuz bırakın. Sardunyalarınıza aydınlık bir ortamda bakmanız en doğrusudur. Yaz aylarını seven çiçekler aydınlık ortamı da fazlasıyla severler.
Karanfil
Karanfil ev ortamlarının gözde çiçeklerinden biridir. Kolay bakımı, mis gibi kokması, renkleri ve çiçeklerinin estetikliği ile oldukça fazla tercih edilir. Hemen hemen dört mevsim açan çiçekler, evinizin enerjisini değiştirmeye yeterlidir. 8O’den fazla çeşidiyle ve insan sağlığına olan faydası malumdur. Açık ve ferah alanı seven karanfil sizi bakımı ile zorlamaz. Gün içerisinde en az 5 saat kadar güneş ışığı görmesi önemlidir. Güneş ışığı çiçeğin sağlıklı büyümesinde etkili rol oynar. Bu güzelin sıcaklığa çok fazla maruz kalmaması da gerekir.
Petunya
Petunya, uzun ömürlü bahçe çiçekleri arasında oldukça değerli bir yere sahiptir. Bahçe ve dış mekanda rengarenk çiçekleri ile görsel bir şenlik havası yaratır. Bahçelerde yaygın olarak yetişebildiği gibi saksı içerisinde de sarkan çiçekleri ile oldukça fazla tercih edilen bir çiçek türüdür. Petunya çiçeğinin bakımı kolaydır. Uzun süre çiçek açan pek çok renk çeşidine sahip olan, geniş alanlara dikildiğinde alana yayılabilen bir süs bitkisidir. Petunya çiçeği kokusuzdur ancak görselliği ile başınızı döndürebilir! Kırmızı, pembe, sarı, mor, beyaz, mürdüm ve içi içe geçen ebruli renklerde çiçekleri ile kendine hayran bırakmayı başarır.
Begonya
Begonya, ılıman iklimlerin bitkisidir. Turuncu, beyaz ve kırmızı olmak üzere farklı farklı renk seçeneklerine rastlayabiliriz. Üstelik yetiştirilmesi ve bakımı oldukça kolaydır. Ayrıca begonya, ev ortamında yetişmeye elverişlidir. Çok çeşitli renklere sahip olan bu çiçeğin en sık görmeye alışkın olduğumuz renkleri beyaz ve kırmızıdır. Yalnız nazik bir yapıda olmasa da bakımının özenle yapılması faydalı olur. Özellikle sabah güneş alan bir yere konumlandırılması çiçeği mutlu eder. Daha fazla güneş almamasına dikkat edilmesi gerekir. Güneşi fazla sevemeyen bir yapıya sahiptir. Gölge alanlara yerleştirmeyi tercih etmeli, sadece çiçeklenme döneminde güneşe yüzünü göstermelisiniz.
Küpe Çiçeği
Yaz aylarını seven çiçekler içinde küpe çiçeği de yerini alır. Rengi ve duruşu ile göz kamaştıran küpe çiçeği narin bir yapıya sahiptir. Uzun yıllar yetiştirebileceğiniz bu çiçeği dış mekanda süs bitkisi olarak kullanabilirsiniz. Bitkinin dallarından aşağı doğru sarkan çok güzel çiçekleri vardır. Bu çiçekler; kırmızı, mor, beyaz ve pembe renklere sahiptir. Bu arada küpe çiçeği 2 renkli olacak şekilde bir görüntü verir.
Dış görüntüsü ile herkesi kendisine hayran bırakan bu çiçeğin, her yıl çiçek vermesi için düzenli bakıma ihtiyacı vardır. En önemlisi doğru sulama, güneşlenme, gübreleme ve ilaçlamadır. Ek olarak ocak ayında dikilmesi uygun olur.
Ortanca
Yaz mevsiminde hangi çiçekler yetişir sorusunun belki de ilk yanıtlarından bir ortancadır. Pastel tonlara sahip olan ortanca, çok gösterişli ve güçlü bir çiçek türüdür. Uzun ömürlü bahçe çiçekleri arasında boy gösterir. Mor, mavinin en güzel tonları, lila, pembe gibi renklere sahiptir. Balkonda yetiştirilecek ortanca çiçekleri için güneş ışığını ancak dolaylı yollardan sağlamamız gerekir. Gölge ve geniş alanları daha çok seven çiçek için en uygun alan, bahçede bulunan ağaç altı ya da duvar kenarlarıdır. Ortanca çiçeğinin ekimi için en uygun zaman nisan ve mayıs aylarıdır. Suyu çok seven ortanca çiçeğinin ekimi sırasında doğal toprak kullanılmalıdır. Ayrıca ekilen çiçeğin, susuz kalmamasına dikkat edilmesi çiçeğin sağlıklı büyümesi açısından oldukça önemlidir.
Lavanta
Uzun ömürlü bahçe çiçekleri içinde vazgeçemediğimiz bir tür olan lavantanın bakımı oldukça kolaydır. Hem ev hem de ofislerinizde yetiştirebileceğiniz lavanta eşsiz kokusu ile sakin ve dingin olmanızı sağlar. Ayrıca toprak konusunda seçici olmayan lavanta suyu çok sever. Günde iki kez sulandığı zaman kısa sürede çiçek açar. Genellikle mor renkli çiçekler açar nadir de olsa farklı renkleri bulunmaktadır. Hem görsel olarak hem de kokusu ile etkileyici olan çiçeğin sağlığa da faydaları oldukça fazladır. Aynı zamanda stres azaltıcı etkiye sahip olan bu çiçek türü, kişilerin çok daha mutlu ve pozitif hissetmelerini de sağlar.
Ekinezya
Ekinezya dört mevsim açan çiçekler içindedir. Genellikle her dalında bir çiçek olur. Yaprakları taç şekline benzer. Ülkemizde sık rastlanan ekinezya genellikle kendiliğinden yetişir. Ayrıca da şifalı olma özelliği ile ün salan ekinazya birçok renkte güzelliğini sergiler. Bildiğimiz en şifalı rengi kızıla çalan eflatun rengidir. Üstelik ekinezya üst ve alt solunum sistemi enfeksiyonları, yara enfeksiyonlarında kullanıma uygun bir şifalı bitkidir. Üstelik bağışıklık sistemini güçlendirdiği kanıtlanmıştır. Aynı zamanda doğal antibiyotik etkisi yarattığı düşünülür. Yaz çiçekleri ve bakım önerileri yazımız umarız ki faydalı olur. Şu yazıya da göz atmak ister misiniz?