Yıldız çiçeği, begonya, menekşe, müge çiçeği, paşa kılıcı… İşte evinize taze bir hava katacak, size de iyi gelecek nisanda ekilecek salon bitkileri ve bakım ipuçları.
Bir bitkiyi tohumdan filizlendirmek, fideye göre daha uzun süreçli olsa da sonuçlar zahmete değer. Aslında zahmet şöyle dursun, bir şeyler yetiştirmek, onun büyüdüğüne tanık olmak insana enerji veriyor. Özellikle evde kaldığımız bu günler için birebir. Gelelim nisanda ekilecek salon bitkileri listesine. Bir hatırlatma, güneşli bahar aylarında sadece çiçek değil, taze ot ve sebze de ekebiliriz. ütebiliriz.
Menekşe (Violaceae)

Eski Romalılar menekşeyi ilaç yapımında ve aşk iksiri olarak kullanırmış. Biz ise o parlak renkleri ile ilgileniyoruz. Menekşe, nisan ayında ekilecek, özellikle yeri dar olanlar için de ideal bir çiçek… Püf noktası, bol güneş alması gerektiği… Eğer çiçeksiz bir menekşe aldıysanız hemen çiçek beklemeyin, zira açması birkaç haftayı bulacaktır. Yine de beklemeye değer, öyle değil mi?
Yıldız (Dalya) Çiçeği (Dahlia)

Tam bir bahar ve yaz güzeli. Güneş alan, havadar bir ortamda olmalı.
Begonya (Begonia semperflorens)

Bu güzellik ideal nisan bitkileri arasında… Begonyayı şimdi ekebiliriz. Veya mevcut begonyamızın saksısını değiştirerek onu yeni mevsime hazırlayabiliriz. Ilık havayı ve suyu sever, dolaylı güneş ışığı almalı.
Zeze Çiçeği (Zamioculcas zamiifolia)

Yetiştirmesi çok kolay bu bitkinin dalımsı uzantıları ve üzerlerinde tatlı minik yaprakçıklar var. İlginçtir ki toprağın altındaki yumru bitkinin kökü değil gövdesiymiş. Zeze ihtiyaç duyduğu suyu ve besinleri yumru şeklindeki gövdesinde depoladığı için bitkiyi sık sulamaya gerek kalmaz. Bu özelliğe sahip bütün bitkilerde olduğu gibi, az su değil, gereğinden fazla su onu çürütür. Zeze çiçeği, benim de bayıldığım, sukulent ailesinin benzersiz türlerinden sadece biri. Nisan ayında ekebileceğimiz bitkilerden biri. Mevcut zeze çiçeğinizi, kış uykusundan uyandığı için bol güneş ışığı alan bir pencere kenarına alabilirsiniz. Yaza doğru hava sıcaklayınca, direkt öğlen güneşi almamasına dikkat etmeli. Son olarak, zeze için tercih edeceğimiz toprak, geçirgen süs bitkisi toprağı olacaktır.
Bromeliad (Tillandsia)

Aylarca çiçeğini açıyor, farklı sıcaklıklara ve ortamlara dayanıklı… Suya ihtiyacı olduğundan emin olmak için toprağına 2 santimetre kadar parmağımızı batırarak kuruluğunu kontrol etmek iyi olur. Bol, parlak güneş ışığı seviyor. Özel karışım toprakta yetişebiliyor. Ben burada genel bilgi veriyorum, siz hangi türünü edindiyseniz o türün ihtiyacına göre hareket etmekte fayda var.
Paşa Kılıcı (Sansevieria Trifasciata)

Paşa kılıcı, bakımı kolay, ömürlük bir bitki. Farklı iklim koşullarına uyum sağlayabiliyor. Doğrudan gelmemesi koşuluyla parlak güneş ışığında daha mutlu oluyor.
Bambu Palmiyesi (Chamaedorea seifrizii)

Her dekorasyon stiline uyan şık bir bitki. Bambu palmiyesi ortamdaki havayı temizliyor ve bakımı da kolay. Daha ne isteriz?
Barış Çiçeği (Spathiphyllum)

Az ışık ve az su ile apartman dairelerinde tercih edilecek, bakımı kolay, zarafet simgesi barış çiçeği…
Müge Çiçeği (Convallaria majalis)

Çoğaltmak için de uygun bir ay! Mis kokusu içinize işler, minik çiçekleri ruhunuza iyi gelir. Müge çiçeği ne çok sıcak, ne çok soğuk bir yerde olmalı. Çiçekte olumsuz bir değişiklik görmediğiniz sürece aynı saatte, aynı miktarda, aynı düzende su vermeye devam etmeli. Soğuk havalarda musluktan soğuk su onu üşütebilir. Oda sıcaklığında olana kadar bekletmek iyi olur. Dolaylı gün ışığı sever. Dikkat etmek gereken bir konu da çiçeklerinin başka bir çiçek veya eşya ile temas etmemesi gerektiğidir.
Fesleğen (Ocimum basilicum)

Nisanda ekilecek salon bitkileri arasında taze otları da unutmayalım. Şimdi otlarımızı ekmenin tam zamanı. Yaz ve sonrasında ise nefis kokuları ile yemekleri lezzetlendirmeye hazır olacak.