Bitkilerin hem fiziksel hem zihinsel hem de ruhsal olarak bize iyi geldiği, bilimsel olarak ispatlanmış durumda. Onların sunduğu bütün güzelliklerden yararlanmak için birkaç basit püf noktasına dikkat etmemiz yeterli. Bitki insanı olmasanız bile önereceğimiz bu bitkileri yetiştirirken içiniz rahat olacak. İşte uzun ömürlü ev bitkileri.
Bitkilerin göze hitap etmesinin yanı sıra insana doğanın bir parçasını yanımıza getirdiği için huzur veren yanı da var. Son yıllarda ofislerde daha çok bitki olmasına şaşırmıyoruz. Mekana güzel enerjiler ve taze bir hava katmak konusunda yemyeşil yaprakları ile canlı bir bitki gibisi yoktur.
Narin bir görünüme sahip olmasına rağmen birçok bitki türü düşündüğünüzden daha dayanıklıdır. Hatta bazıları onu ihmal etseniz bile günlerce dayanacaktır. Bu yazıda onlardan da bahsedeceğiz. İşte uzun ömürlü, zahmetsiz ev bitkileri.
- Fil Kulağı
- Kauçuk
- Paşa Kılıcı
- Para Çiçeği
- Çin Para Çiçeği
- Echeveria
- Telgraf Bitkisi
- Aloe Vera
- Kurdele
- Yuka
- Yelken Çiçeği
- Salon Sarmaşığı
- Çin Herdemyeşili
- Hava Bitkisi
- Kaktüs Türleri
UZUN ÖMÜRLÜ EV BİTKİLERİ
1-FİL KULAĞI (Alocasia Polly)
Fil kulağı muhteşem yaprakları olan bir bitki. Bakımı çok kolay olmasa da bazı püf noktalarına dikkat ettiğimizde mutlu olacak ve güzelliğini sergileyecektir. Birçok ev bitkisi gibi fil kulağı da doğrudan güneş ışığı gelmesinden hoşlanmaz. Yapraklarında kararmış, sararmış, lekeli kısımlar olursa bu durumu, güneşin direkt geldiğinin bir kanıtı olarak görebilirsiniz. Biraz güneş ışığı mutlaka almalı. Lifli bitki toprağı sever. Çok fazla sulamamak gerekir. Su ihtiyacını parmak testi ile anlayabilirsiniz. Parmağınızı 2-3 santimetre batırdığınızda parmağınız nemlendiyse su istemiyor demektir. Aksi takdirde kuru ise bu durumda sulama zamanı gelmiş demektir. Fazla su, yaprak ve dallarda güçsüzlük, çürüme vs ile kendini gösterir. Bulunduğunuz ortam çok kuru ise kalorifer suluğu, nem cihazı, yakınında su blundurmak gibi bitkiye nem sağlayacak çözümler düşünebilirsiniz. Açıkçası toprağı ıslak değil, nemli olmalı. Uykuya geçtiği kış ayları dışında, özellikle bir kere ilkbahar, bir kere de yazın olmak üzere kaliteli bir bitki besini vermek iyi olur.
KAUÇUK (Ficus Elastica)
Kauçuk bitkisi, geçtiğimiz yüzyılın başında kauçuk maddesi yapımında kullanılırmış. Direkt gelen öğle güneşini sevmez. Yarı gölge bir yerde bulundurmak iyi olur. Parmağını toprağa 2-3 cm. kadar batırdığınızda tamamen kuruluk hissi alıyorsanız su verme zamanı gelmiş demektir. Hala nemli ise su vermemek gerekir. Evcil hayvan ve bebeklerden uzak tutmamız gerekir. Yapraklarının çiğnenmesi toksik etki yaratır. Koyu yeşil rengi ile harika görünüme sahip bir bitkidir.
PAŞA KILICI (Sansevieria)
Havayı toksinlerden temizleyen bitkiler listesinde paşa kılıcı da bulunuyor. Susuz birkaç hafta idare edebilir; öldürmesi zor bir bitkidir. Su vermek için yukarıdaki parmak kontrolü hepsinde geçerli.
PARA ÇİÇEĞİ (Crassula Ovata)
Sukulent türlerinden para çiçeği, suyu hafif etli yapraklarında depolar. Dolayısıyla haftalarca susuzluğa dayanabilir. Crassulayı güney veya batıya bakan, ışık alan bir pencerenin yanına koymanız onu mutlu edecektir. Sonuç olarak bakımı kolay bir bitkidir.
ÇİN PARA ÇİÇEĞİ (Pilea peperomioides)
Fazla güneş ışığı sevmeyen çin para çiçeği, adından da anlayacağınız gibi bereketi simgeleyen bir bitki. Bu güzelliği gölge bir yere veya kuzeye bakan bir pencere yakınında mutlu olur. Çin para çiçeğini dipten yeni çıkan yavruları başka bir saksıya aktarıp bolluk ve bereket dileklerinizle arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz. Şahane olur! Ne dersiniz?
ECHEVERIA (DAMKORUĞU) AİLESİ (Echeveria Minima, Echeveria Albicans…)
Echeveria’nın 150 civarında alt türü olduğu biliniyor. Hangisini seçersek seçelim hepsi ayrı ayrı nefis görünüyor. Echeveria sukulent ailesinden olduğu için dayanıklı ev bitkileri arasında. Bütün bitkilerde olduğu gibi fazla su vermemeye dikkat etmek yeterli. Hatırlayalım; bitkileri az su değil gereğinden çok su çürütür.
TELGRAF BİTKİSİ (Tradescantia Zebrina)
Telgraf çiçeği olarak bildiğimiz tradescantia ailesi çok kalabalık. 75 civarında alt türü bulunuyor. Telgraf aydınlık sever ama fazla güneş ışığından hoşlanmaz. Büyüdükçe sarkma özelliğine sahip olduğu için üst raflara da koyulabilir. Telgraf çiçeğini tavana da asabilirsiniz. Toprağı kurudukça su vermek yeterlidir. Ayrıca altı delik bir saksıya dikmek şarttır. İçinde geçirgen malzemeli toprak seçmeli.
Kısaca söylemek gerekirse telgraf bitkisi çok dayanıklı bir bitkidir. Dolayısıyla bitki yetiştirmeye yeni başlıyorsanız uzun ömürlü ev bitkileri arasında ilk tercihlerinizden biri rahatlıkla olabilir.
ALOE VERA (Aloe Vera)
Bitkim cildime de baksın diyorsanız aloe vera tam bunun için uygun bir sukulent türü. Cildiniz için kullanacaksanız dışardan almak yerine evde büyümüş bir aloe veradan bir dal almanızı öneririz. Kışın büyümesi iyice yavaşlayıp uykuya geçtiği için gübre vererek canlandırmaya çalışmamalısınız, bu onu zorlayacaktır. Ayrıca güneşin doğrudan gelmediği, aydınlık bir ortam (mutfak penceresi örneğin) ve yeteri kadar su onun için yeterli olacaktır. Kışın ayda 2 kere su verebilirsiniz. Yine de toprağa parmağı batırıp kuruluk testi yapmak yararlı olacaktır. Çünkü fazla su köklerini çürütür. Bu arada kışın açık balkonda bırakayım demeyin 🙂
KURDELE BİTKİSİ (Chlorophytum comosum)
Bu nasıl bir güzellik! Kurdele, ılık havayı seven, yalnız hava akımından etkilenen bir bitkidir. Bu nedenle iki pencere arasında rüzgara maruz bırakmamalı. Kurdelenin sevmediği bir başka şey ise başka bitkilere temas etmektir. Ayrıca bir uzmana danışıp yılda bir vitamin-mineral takviyesi vermeniz onu mutlu eder. Son olarak kurdele çiçeğinin yazın susuz kalmamasına, sulama yaparken suyun toprağın her yerine ulaştığına dikkat etmeli.
YUKA (Yucca, cinslerine göre uzantıları değişiyor)
Eğer ofis için bir bitki arıyorsanız odunsu gövdesi ve güçlü duruşu ile yuka çok uygun bir seçim olur. Mutlaka altı delik bir saksı kullanmak gerekir. Böylece fazla su tahliye olacak ve bitki hava alacaktır. Çünkü fazla su birçok bitki gibi yukanın da köklerini çürütür, buna dikkat etmeli. Yuka güneşi sever. Kendisi aynı zamanda havayı temizleyen bitkiler arasındadır.
YELKEN (BARIŞ) ÇİÇEĞİ (Spathyphillum)
Yelken çiçeği genellikle yılda iki kez çiçek açar. Ah bunlar ne zarif çiçeklerdir! Havayı temizleyen bitkiler arasında yer alıyor ve yatak odasında da bulundurmanın sakıncalı olmadığı az sayıdaki bitkiden biri!
Güney cephe yerine kuzeye bakan bir cam kenarına yerleştirebilirsiniz. Kaliteli bir toprak karışımı ve 2-3 yılda bir de toprağı değiştirmek onu memnun edecektir.
Barış çiçeği için söylenecek önemli bir bilgi, bebek ve evdeki patililer için zehirli bir bitki olduğu. Onların bitkiyi çiğnememesine dikkat edin.
SALON SARMAŞIĞI (Pothos)
Bakımı kolay, sizi üzmeyecek uzun ömürlü ev bitkileri listesinde bulunan pothos (salon sarmaşığı) çok hızlı büyür. Eğer tavana asarsanız sarkarak büyüdüğüne keyifle tanık olursunuz. Yatak odasına koyabilirsiniz, çok yakışacaktır. Hatta küçük bir pencereden biraz ışık geliyorsa banyoya bile koyabilirsiniz. Toprağı kontrol ederek arada sırada su vermek yeterli olur. Pothos çok güneş ışığı aramaz. Ayrıca toprakta da çok seçici değildir, geçirgen bir toprak iyi gelecektir.
ÇİN HERDEMYEŞİLİ (Aglaonema)
Hem şık, hem dayanıklı, hem kolayca bakabileceğiniz bir ev bitkisi çin herdemyeşili. Eğer küçük bir boyda ise çalışma masanıza koyabilirsiniz, çok güzel durur. Tam tersi büyük ise evin ya da ofisin köşesinde, rafta veya yerde de durabilir. Parlak ışık sever ancak az, hatta yapay ışıkla idare edebilir. Yavaş ve istikrarlı bir şekilde büyür. Toprağın her tarafı eşit bir şekilde sudan yararlanmasına dikkat etmeli. Eğer ki su vermeyi unutursanız sorun olmayacaktır. Yalnız fazla su vermeyin.
HAVA BİTKİSİ (Tillandsia)
Hava bitkisi genellikle küçük ve sevimli olur. Görüntüsü ile yaşam alanlarına hareket katar. Adından da anlayacağınız gibi çevrelerindeki havadan nemi toplar ve çok az bakım ister. Doğrudan gelen gün ışığından çok rahatsız olur. Nemi de sevdiğinden, klimalı ortamlar onu mutsuz edecektir. Ancak su verirken klorsuz ve kireçsiz su olmasına dikkat etmek gerekir.
YAYGIN KAKTÜS ÇEŞİTLERİ
150 cins ve 1500-2000 türe sahip olduğu varsayılan farklı renk, biçim ve özelliklere sahip kocaman bir aile. Hatırlatmak gerekirse kaktüsler her ortama kolayca uyum sağlayabilir. Dolayısıyla kaktüsler ofis için de çok doğru bir seçim olacaktır. Suyu depolama özelliğine sahip olduğu için toprağı iyice kuruyana kadar su vermemek gerek. Çünkü çöl şartlarında yaşamaya programlandıkları için onlar birer survivor! Bu nedenle fazla su onları çürütebilir.
ZEBRA KAKTÜS (Haworthia Fasciata)
Zebra haworthia (Haworthiopsis fasciata) kolayca bakabileceğiniz, zebra gibi çizgili, küçük bir bitki. Doğrudan gelmeyen, parlak bir ışık almayı sever. Bununla birlikte su ve ışık ihtiyaçları aynı olan diğer türler ile aynı saksı içinde gayet güzel yaşar. Yalnız saksının altı delik veya delik değilse çakıl, aktif kömür, geçirgen ve besleyici toprak karışımı gibi drenaj uygulaması yapılmış olmalı. Böylece çürümeye yol açan fazla su köklerden aşağı tahliye olacaktır. Kışın çok az, ayda bir veya daha geniş aralıkta su vermek yeterlidir. Hatırlatmak gerekirse, bu tür yavaş yavaş büyür. Seyretmesi keyif veren bir kaktüstür.
Son olarak, uzun ömürlü ev bitkileri listemizde yer alan diğer kaktüslere birkaç örnek vererek bitirelim:
Saguaro
Tavşan kulağı
Ay kaktüsü
Fıçı kaktüs
Yıldız kaktüs
Fare kuyruğu kaktüs
Altı delik olmayan saksılara nasıl drenaj yapıyorum? Bu yazıda