Loading...

Bu sukulent türleri dekorasyonda harika duracak

İnanılmaz bir çeşitliliğe sahip sukulent, ev dekorasyonundan ofislere, aksesuarlardan düğünlere kadar her yerde gördüğümüz bir trend olmuş durumda! Az bakım gerektiren bu bitkiler benzersiz şekilleri, canlı renkleri ve farklı dokulu yaprakları ile her mekana zarafet katabilir. İster tek bir tür alın, ister birden fazla türü -benim yaptığım gibi- aynı saksıda bir araya getirerek harika bir tasarım oluşturun. Sukulent türleri kesinlikle ilginizi çekecek ve zaman içinde bir tutkuya dönüşecektir. Peki yüzlerce türe sahip bu güzelliklerden hangilerini seçebiliriz? İşte her dekorasyona uyacak, zahmetsiz iç mekan sukulent türleri.

  • Eşek kuyruğu (Sedum morganianum)
  • Para çiçeği (Crassula ovata)
  • Aloe vera (Aloe vera)
  • Paşa kılıcı (Sansevieria trifasciata)
  • Zebra kaktüs (Haworthia fasciata)
  • Sempervivum tectorum
  • Echeveria glauca
  • Sedum rubrotinctum
  • Ay kaktüsü (Gymnocalycium mihanovichii)

Popüler sukulent türleri

1-EŞEK KUYRUĞU (Sedum morganianum)

Sukulent türleri -Eşek kuyruğu

Eşek kuyruğu en sevdiğim sukulent çeşitleri arasında. Fazla yer kaplamayan, ofisler için de çok uygun bir türdür. Çok kolay çoğaltılır, bakımı çok kolaydır. Popüler bir sukulent olmasının en önemli iki nedeni budur. Büyüdükçe sarkar ve sevimli bir kuyruğa benzemeye başlar. Mutlaka altı delik veya iyi drene ettiğimiz bir saksıda yetiştirmeli.

2-PARA ÇİÇEĞİ (Crassula ovata)

Crassula ovata popüler sukulent türleri listemizde.

Bir başka güzellik;, kalın gövdesi ile minyatür bir ağaca benzeyen para çiçeği… Parlak yeşil, etli yapraklara sahiptir. Bazı crassula ovata türlerinde yıldıza benzeyen beyaz ya da pembe çiçekler görebiliriz. Şans bitkisi olarak da adlandıranlar da var. Salon ve yemek odası bölümünde harika durur.

3-ALOE VERA (Aloe vera) -En popüler sukulent türleri arasında

Aloe vera en popüler sukulent türleri içinde ilk sıralarda yer alıyor

Tropikal iklimlerde yetişen aloe vera yaşam alanlarımızın vazgeçeçemediğimiz bitkilerinden biri. Buna ek olarak aloe verayı yara merhemlerinde, cilt bakım ve kozmetik ürünlerinde, hatta içeceklerde de kullanıyoruz. Cilde iyi gelen özellikleri nedeniyle de popüler sukulent türleri arasında görüyoruz.

Kalın, sivri yapraklarındaki minik beyaz lekeler aşağıdan başlayarak uçlara kadar uzanır. Güneş sever. Aslında dış mekan bitkisidir. Kumlu toprak kullanmak gerek. Az su ile mutlu olur. Parmağınızı toprağına 2-3 cm batırdığınızda kuruluk hissediyorsanız su verme zamanı gelmiş demektir. Aloe vera ile ilgili bu forumdan detaylı bilgi alabilirsiniz.

4-PAŞA KILICI (Sansevieria trifasciata)

Paşa kılıcı - sukulent türleri

Paşa kılıcı bakımı en popüler sukulent çeşitleri listesinin ilk sıralarını kapar! Çünkü zahmetsizdir. Onu ihmal etseniz de kendini idare eder ve görünümünü korur. Az ışık ve az su ile yaşamını sürdürebiliyor.

Paşa kılıcı büyüdükçe uzun yaprakları bükülmesin diye çubukla sabitlemek gerekecektir. Paşa kılıcı aynı zamanda Amerikan Havacılık ve uzay Dairesi’nin (NASA) havayı toksinlerden temizleyen ev bitkileri listesinde yer alıyor. Yani biz uyurken bile o çalışmaya devam ediyor.

5-ZEBRA KAKTÜS (Haworthia fasciata)

Zebra kaktüs -sukulent türleri

Zebra kaktüs 15 santimetreye kadar uzayabilen, bakımı kolay bir tür. Adını zebranın beyaz çizgilerinden alır. Farklı yönlerini işaret eden sivri yaprakları vardır. Kökü de ufak olduğu için küçük saksıda yetişmesi mümkün. Yer kaplamadığı için çalışma masasında, köşe raflarda, pencere pervazında vs durabilir. Yavaş büyüyen, enteresan bir sukulent çeşididir. Dolayısıyla hediye etmek için de çok uygun bir seçim olur.

6-KULAK OTU (Sempervivum tectorum)

En güzel sukulent türleri hangileri diye sorsanız kulak otu, cevaplar arasında mutlaka yer alır. Açmakta olan bir güle benzediği için muhteşemdir. Sempervivum ailesinden olan kulak otu, ofis masasında da çok güzel duracak ve güzelliği ile motive edecektir.

7-ECHEVERIA GLAUCA

Echeveria ailesi mensubu bu muhteşem sukulent, güzelliğini mavi veya mavimsi yeşil tonlarda sergiler. Bazen uçlarında pembe-kırmızı gölgeler de görebiliriz. Ayrıca bu güzellik geçirgen, kumlu toprakta mutlu olur. Çok soğuklarda açık balkonda tutmamalı. Yılda bir besin verilebilir.

8-JELİBON VEYA JÖLE FASULYE (Sedum rubrotinctum)

Şu tatlılığa bakar mısınız? Jelibon fasulye popüler sukulent türleri içinde en sevimlilerden biri. Öncelikle; jelibon kaktüs veya jöle fasulye aslen Meksikalıdır ve iki türün çapraz döllenmesi yoluyla elde edilen hibrit bir bitkidir. İç mekanda da, dışarda da yetişebilir. Birçok sukulent tukununda bu türe rastlayabilirsiniz. Ben de sıklıkla kullanıyorum. Bakımı kolaydır. Geçirgen olması şartıyla birçok toprak türünde yetiştirebileceğiniz, kolayca çoğaltabileceğiniz zahmetsiz bir sukulent çeşididir. Öyle ki; bitkiden ayrılan bir yaprak düştüğü yerde köklenirse şaşırmayın! Jelibon kaktüs eksi 7 derecenin altına inmemek kaydıyla dışarda da yaşayabilir. Daha fazla soğuğa dayanamaz. Dolayısıyla kış aylarında korumaya almak gerekir.

Hatırlatmam gereken bir nokta da, bu türün evcil hayvanlar için zehirli olabileceğidir. Evde patililer varsa jelibonu onların erişemeyeceği bir yere koymanız iyi olur. Kendisi bol güneş ışığı ve gerektiği kadar su (fazla değil) sever. Yani evin bol ışık alan yönüne koymalı ve toprağı iyice kuruyunca su vermelisiniz.

9-AY KAKTÜSÜ (Gymnocalycium mihanovichii)

Bir Tohumla Başlar Hayat tasarımlarında da sıklıkla göreceğiniz gibi ay kaktüsü en sevdiğim sukulent çeşitleri arasında. Her şeye çok yakıştırıyorum. Enteresandır ki ay kaktüsü bir tür mutanttır yani klorofil üretme yeteneğinden yoksundur. Bu da demek oluyor ki bitkinin bu yeteneğe sahip bir bitkiye aşılanması gerekir.

Açıkçası sukulent türleri içinden ben şahsen seçim yapamam, hepsi birbirinden güzel. Eğer daha renkli sukulentler yetiştirmek istiyorum derseniz ilginizi çekebilecek bir yazım var: Renkli sukulentler!

Bunları da beğenebilirsiniz